IDA – Lakhatási Program – Autonómia

IDA – Lakhatási Program

2009-05-31 -
2012-05-31
Adományozás Fejlesztés Képzés Kutatás

A lakhatási program az Autonómia Alapítvány, a Habitat for Humanity és a Mikrohitel Zrt. együttműködésében valósult meg az Open Society Institute, és a Levi Strauss Alapítvány támogatásával.

A program célja

A program célja a pénzügyi tudatosság, tervezés erősítése volt alacsony jövedelmű háztartásokban. A havonta rendszeresen, a saját bankszámlájukra megtakarító résztvevők a megtakarítási időszak végén úgynevezett kiegészítő támogatást kaptak, melynek mértéke megegyezett a megtakarított összeggel. A támogatás megszerzésének feltétele a program részét képező pénzügyi és műszaki képzéseken való részvétel volt.

A megtakarítást kizárólag lakhatási célra, a megtakarítók ingatlanjainak komfortjának javítására, állagmegóvásra vagy energiahatékonyság-növelésre lehetett fordítani. A résztvevők a pénzügyi segítségen túl térítésmentes műszaki tanácsadást is kaptak, amelyet a Habitat for Humanity Magyarország szervezet nyújtott.

Azokon a településeken, ahol az önkormányzat hajlandó volt készfizető kezességet vállalni a településen kihelyezett hitelek egyharmadára, ott a programban résztvevő háztartások a lakhatási céljaik megvalósításához hitelt is igényelhettek, melyet a Mikrohitel ZRt. biztosított.

A program alapját az Egyesült Államokban népszerű ún. IDA (Individual Development Account) módszer adta, amely az alacsony jövedelmű háztartások körében népszerűsíti a rendszeres megtakarítást, a pénzügyi tervezést.

A program célcsoportjai voltak:

– Alacsony jövedelmű családok, melyek számára nem voltak hozzáférhetőek a kereskedelmi bankok hiteltermékei, ingatag anyagi helyzetük és az alapvető pénzügyi ismeretek hiánya miatt pedig gyakran kárvallottjai voltak a nyerészkedő hitelezőknek, uzsorásoknak;
– Gyermekvédelmi szakellátásból nagykorúként kikerült fiatal felnőttek, akik az állam által biztosított otthonteremtési támogatás összegéből nem tudták megfelelően rendezni lakáshelyzetüket, és nem rendelkeznek pénzügyi ismeretekkel, háztartás-vezetési gyakorlattal és támogató családi háttérrel önálló életkezdésükhöz.

A program támogatói

A program a Levi Strauss Alapítvány és az Open Society Institute támogatásával valósult meg. A program teljes költségvetése 300.000 USD (megközelítőleg 57 millió forint) volt. A program résztvevői által felhasználható hitel tőkéjét a Habitat for Humanity nemzetközi szervezete biztosította, amelynek kerete 55 millió forint volt.

 

Program tevékenységek

A program megvalósítása minden érintett településen a megvalósító szervezetek és a helyi önkormányzat szoros együttműködésében történt.

A program a következő szakaszokból állt:
– előtakarékosság: a program résztvevőinek rendszeres havi megtakarítása
– képzés: a program résztvevőinek gyakorlat-orientált képzése a háztartások pénzügyi stabilitása, és a résztvevők alapvető pénzügyi ismereteinek bővítése céljából
– kiegészítő támogatás folyósítása: vissza nem térítendő támogatás az előtakarékossági szakasz sikeres lezárását követően
– hitel folyósítása
– lakáscélú beruházások (lakás- és házfelújítás, ill. bővítés) megvalósítása
A program minden szakaszában folyamatos jelenléttel, tanácsadással, mentorálással segítettük a résztvevőket minden helyszínen, munkatársaink és helyi tanácsadók segítségével.

A programban való részvétel egy konkrét „vagyoni cél” elérésére irányult. A megtakarítás, kiegészítő támogatás és hitelösszeg felhasználásával elérni kívánt vagyoni cél minden esetben a jelentkező és családtagjai lakáskörülményeinek javításához kapcsolódó beruházás lehetett:

– Lakás- és házfelújítás,
– Lakás- és házbővítés,
– Lakás- és házvásárlás.

A program keretében a felújítások kivitelezése több forrásra támaszkodott:
– A programban résztvevők saját megtakarítására;
– A megtakarítást kiegészítő támogatásra (összege megegyezett a megtakarítás összegével);
– Hitel, aminek maximális kerete résztvevőnként a megtakarítás és támogatás összegének kétszerese lehetett (azaz egy megtakarított forint esetében a hitellehetőség négy forint volt);
– Az együttműködő önkormányzat által nyújtott lakáscélú támogatás (opcionális);

A források kiegészítették egymást, így – az önkormányzati támogatás kivételével– mindegyik bevonása kötelező volt a kitűzött lakhatási cél eléréséhez.

 

Munkatársak

Partnerek

 • Habitat for Humanity
 • Mikrohitel Zrt.
 • MagNet Magyar Közösségi Bank zRt.
 • Nyírmada Nagyközség Önkormányzata
 • Rétköz Takarékszövetkezet - Kisvárda - nyírmadai fiók
 • Parasznya Község Önkormányzata
 • Takarék Szövetkezeti Hitelintézet - Kazincbarcika - parasznyai fiók
 • Borota Takarékszövetkezet - Borota - kiskunhalasi fiók
 • SOS Gyermekfalu Magyarország Ifjúsági Házak - Sé, Lajosmizse, Szeged

Támogatók

 • Levi Strauss Alapítvány
 • Open Society Institute

Részletek

Forrás300 000 USD
Büdzsé57000000

Dokumentumok