Házrajzok a tréningről – Autonómia

Házrajzok a tréningről

-

Az IDA-Lakhatás programban résztvevő, többségében mélyszegénységben élők számára pénzügyi képzést tartunk. A trénerek az első alkalommal megkérik a jelenlévőket, rajzolják le a tervezett beavatkozást a házukon. A feladatnak nincsenek megkötései, így a rajzot, ki-ki saját elképzelésének megfelelően alakíthatja, képzelhet bele többet vagy kevesebbet. Annyit várunk ezektől a rajzoktól, hogy segítsenek megfogalmazni azokat a célokat, amik a megtakarítás esetében is hozzájárulhatnak a motiváláshoz, reális és elérhető célként tételezhetőek.

Emellett a rajzok – bár korlátozottan és értelmezésükkel is csak óvatosan bánva – lehetővé teszik azt is, hogy képet kapjunk arról, hogyan látják készítőik jelenlegi környezetüket, mik azok, amiben változtatni szeretnének és miként tennék ezt..

A rajzokhoz fűzött, építész szemmel tett néhány megjegyzés nem pszichológiai elemzés, nem a rajzolókról, hanem térszemléletükről ad véleményt

 

01-es rajz:

A tervezett beavatkozások megnevezése: tűzfal, tető, kémény, külső vakolás.

A ház képe a valóságtól elvonatkoztatott, „átlagos” házként, két dimenzióban jelenik meg.  A felsorolt elemek nincsenek kihangsúlyozva, egy egységes kép részét képezik.

A kerítés jelzés szinten sem jelenik meg. Az udvar kiterjedésére, használatára utaló jelek nincsenek. A virágok a tető szintjén, „álomként” megjelennek ugyan, de nincs meg a konkrét helyük. A fák a házzal azonos szinten vannak, azonban „pálmafa” jellegükkel itt is inkább tervről, mint meglévő vagy a közeljövőben ültetendő fákról tanúskodnak.

 

02-es rajz:

Ennek a rajznak az érdekessége, hogy a beavatkozások megjelenítésén túl, a házhoz tartozó udvar kiterjedését pontosan jelzi. Az azon belül elhelyezett tuják és fák pontos rendben sorakoznak egymás mellett. A résztvevő által megjelenített, jövőbeli lakókörnyezet bármelyik kertvárosi környezetbe beleillene, azonban a rajzoló által lakott településrészen jelenleg „tájidegenek” lennének.. Egyértelműen a program idején túlmutató, megnevezésekkel ellátott pontos (ütem) tervről van szó. Minden egyes beavatkozás magán a rajzon megnevezett.

 

03-as rajz:

Ez a rajz teljes mértékben a felújítási munkálatra koncentrál, annak részleteibe menő ábrasorozat. Építészként azt kell, hogy mondjam, a terv megjelenítése teljesen szakszerű. A gerendák párhuzamosai elcsúsztak, azonban metszetben, felülnézetben és térbeli, axonometrikus ábrán jelennek meg a tetővel és a födémmel kapcsolatos munkálatok, azoknak pontos anyagszükségletei.

Fókuszált, lényegre törő rajz.

 

Gulyás Erzsébet, program munkatárs