EU forrásokkal a romák integrációjáért – Autonómia

EU forrásokkal a romák integrációjáért

2009-02-01 -
2015-12-31
Fejlesztés Képzés

Miért van szükség erre a programra?

A hazai felmérések azt mutatják, hogy a roma integrációra szánt európai uniós források elenyésző része jut el azokba a térségekbe, ahol romák élnek.

Mi a program célja?

Az egyik, hogy ezeket a forrásokat célba juttassa. Munkatársaink felkészítik a jelentkezőket a helyi problémák, majd ötletek, lehetséges megoldások megfogalmazására, pályázatok elkészítésére, egyben segítik őket a helyi együttműködések, partnerségek kialakításában, építésében.

A másik, hogy jó példát mutasson az uniós források kezelőinek arra, milyen szolgáltatások segítik az integrációs projektek létrejöttét.

Mióta és hogyan működik?

A program 2009-ben indult. Az első négy évében nyílt felhívással szólítottunk meg roma kisebbségi önkormányzatokat, helyhatóságokat, civil szervezeteket, valamint helyi közösségeket és munkatársaink helybe mentek. Egy-egy helyi fejlesztés három-tíz látogatást igényelt, eredményeként elkészült egy pályázat. Kollégáink szerveztek tanulmányutakat, képzéseket, szakmai találkozókat is, illetve a nyertes partnereinket mentorálással és kiegészítő támogatással segítették. A mentorálás a nyertes projektek szakmai és adminisztratív munkáját támogatta, a kiegészítő támogatás pedig áthidaló kölcsönöket, illetve az uniós forrásból nem támogatott költségek finanszírozását jelentette. Mindeközben a források kezelőinek szakmai ajánlásokat fogalmaztunk meg.

2014-től helyi munkatársakkal is dolgozunk. Nyílt pályázati felhívással, több, mint 70 jelentkezőből 10 partnert/települést választottunk ki. A korábbiakhoz képest nem csupán pályázatok beadása, hanem egy átfogó, a helyi igényekre épülő integrációs stratégia megalkotása is cél. Ez az érintett szereplők bevonásával, az ő tudásukra, tapasztalatukra épülve jön létre. A munkát általunk helyben (önkormányzatnál, civil szervezetnél) alkalmazott roma koordinátorok segítik, akik településeiken átnyúlva, térségi szinten is dolgoznak.  Képzésekkel (közösségfejlesztés, projekt-, és stratégiai tervezés, kommunikáció), tanulmányutakkal, folyamatos mentorálással segítjük őket abban, hogy minél eredményesebben végezhessék feladatukat.

Elért eredmények

2013-ig több, mint ötszázan vettek részt képzéseinken, kétharmaduk roma volt. Száz pályázat született, közülük negyven lett nyertes összesen ötmillió euró értékben.

 

 

TÁMOGATÓ:

Munkatársak

Gál Tamás
helyi koordinátor
gal.tamas@autonomia.hu
Nun András
programfelelős
nun@autonomia.hu

Támogatók

  • Open Society Institute

Dokumentumok