Zöld út a pályaválasztáshoz – a baksi fejlesztés – Autonómia

Zöld út a pályaválasztáshoz – a baksi fejlesztés

-
2012. szeptember elsején Bakson jártunk és részt vettünk az “EU forrásokkal a romák integrációjáért” programban támogatott “Zöld út a pályaválasztáshoz” projekt helyi nyitó rendezvényén.
 

Pályázati keret:

Az “EU forrásokkal a romák integrációjáért” programban olyan szervezeteknek nyújtunk kisadományi támogatást, melyek komolyabb projekttapasztalattal még nem rendelkeznek. Célunk az, hogy a kisadományi támogatáson és az általunk nyújtott szakmai segítségen keresztül a nyertesek a projektszemléletet elsajátítva szervezésben, lebonyolításban is tapasztalatot szerezzenek és egy későbbi EU-s támogatás elnyerésére is alkalmasak legyenek. Ennek a programnak a résztvevője a Baks Községi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat is.
A helyi probléma és a projekt célja:
Az oktatási, esélyegyenlőségi szakemberek kutatásai szerint a rossz iskolaválasztás az egyik fő oka a tanulók korai lemorzsolódásának. Ez a jelenség Bakson is komoly problémát jelent. A gyerekek és szüleik jelentős része nem rendelkezik elegendő érdemi információval a régióban fellelhető továbbtanulási lehetőségekről és megszerezhető szakmákról. A “Zöld út a pályaválasztáshoz” projekt célja a baksi Szent Miklós Általános Iskola felső tagozatos tanulóinak továbbtanulását segítő pályaorientációs programok megvalósítása és általuk a tanulók pályaválasztásának tudatossá alakítása.

Megvalósítás és helyi tapasztalat:

A pályázati támogatás elnyerése után Baks Községi Nemzetiségi Cigány Önkormányzata a projektmegvalósítás első lépéseiként megszervezte és lebonyolította a „Zöld út a pályaválasztáshoz” című projekt két napos (A rendezvény időpontja: 2012. 08. 31.-2012. 09.01.) nyitó rendezvényét.

 

[view:galeria=block_1]

Munkatársaink a második napon, szeptember 1-én látogattak el Baksra. Reggel a projektben dolgozó szakmai stáb köszöntötte a megjelenteket, majd Kovács Krisztián részletesen bemutatta a „Zöld út a pályaválasztáshoz” című programot. A folytatásban a meghívott iskolák képviselői tartottak képzési tájékoztatókat: bemutatták az intézményeket, a saját képzési lehetőségeiket és a kiegészítő szociális, ellátó szolgáltatásaikat. A megnyitón a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola; a Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola Szeged-Móraváros Tagintézménye; a Kisteleki Árpád Fejedelem Gimnázium, Gazdasági és Informatikai Szakközépiskola; a Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola a Csongrádi Oktatási Központ Tagintézménye; a Sághy Mihály Szakképző Iskola, Középiskola és Kollégium a Csongrádi Oktatási Központ Tagintézménye; a Bársony István Mezőgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium a Csongrádi Oktatási Központ Tagintézménye; és a Szegedi József Attila Általános Iskola és Szakiskola vett részt.
A rendezvény második felében Hajdú Géza romológus és egyetemi tanár vezetésével, egy interaktív beszélgetés keretében bemutatkozott három fiatal cigány értelmiségi. Kolompár Marianna szociális munkás, Jakab László egyetemi hallgató és Raffael György pártfogó felügyelő és mediátor meséltek a saját motivációikról és arról is, hogy miért érdemes cigányként továbbtanulni. Tapasztalatok elemzésén kívül a saját jövőképükről is beszéltek a meghívottak.
Az interaktív beszélgetések és a tapasztalatok megbeszélése után a program könnyedebb része következett, szabadidős tevékenységek vették kezdetét (kispályás labdarúgás, asztali tenisz, csocsó), ami később gyerek zsúrba csapott át.