A roma fiatalok változást hoznak – Autonómia

A roma fiatalok változást hoznak

2022-06-01 -

A sérülékeny csoportok tagjait, illetve a társadalom egészét érintő kérdések, kihívások alapvetően nem azok a témák, amelyek a legszórakoztatóbbak, vonzóak a fiatalok számára. Főleg nem akkor, ha  a témákhoz kapcsolódó tudást, értékeket, szempontokat hagyományos képzési formákban, csupán tényekre és erkölcsi szempontokra koncentrálva, oktatói szerepkörből próbáljuk átadni. Ugyanakkor amennyiben játékos keretek között, a résztvevők aktív bevonódásával, a sérülékeny csoportok tagjaival történő személyes találkozásokon keresztül próbálunk hatást elérni, sokkal eredményesebbek lehetünk.

Ebben a kezdeményezésben az Autonómia Alapítvány és a Detectivity közös szemléletformáló nyomozójáték módszertanát adja át a macedón RROMA munkatársainak, míg ők az általuk kidolgozott közösségi kampány módszertanát osztják meg velünk. A kidolgozott módszertanok mentén nemzetközi képzésre kerül sor, amelyen a két partner által kiválasztott 8-8 fő fiatal vesz részt. Az öt napos képzés a nyomozójáték és közösségi kampány módszereinek, a nem formális oktatási események facilitálásának és a szerepjáték eszközeinek átadására szolgál.

Mindkét országban – a fiatalok helyi csoportja által meghatározott társadalmi témára fókuszáló – szemléletformáló nyomozójáték, illetve közösségi kampány kerül tervezésre és megvalósításra. A játékokon és foglalkozásokon diákok, fiatalok vesznek részt. A kampány keretében megvalósuló foglalkozások mellett videók is létrejönnek. Ezekről esettanulmányok készülnek, amelyek az ERGO Network által szervezett nemzetközi eseményen, illetve online kiadványban – együttesen az alapul szolgáló módszertanokkal – kerülnek terjesztésre.

A kezdeményezésünknek köszönhetően a bevont fiatalok készségei fejlődni fognak, ismeretekre, munkatapasztaltra és kapcsolatokra tesznek szert, míg az általuk elért fiatalok szemlélete formálódik a fókuszált társadalmi kérdésekben és attitűdjeik, magatartásuk fejlődik.

Ha 18-30 év közötti fiatal vagy, és szeretnél részt venni a programban, ITT TALÁLOD A FELHÍVÁST.

AUTONOMIA Detectivity Methodology

AUTONOMIA Detectivity Módszertan

Methodology Community Campaign & Advocacy

Autonómia esettanulmány

AUTONOMIA CASE STUDY

MK RROMA CASE STUDY

MK RROMA Methodology Community Campaign & Advocacy

RROMA CASE STUDY

RROMA Methodology_Hungarian

МК AUTONOMIA Detectivity Methodology