A roma fiatalok változást hoznak – Autonómia

A roma fiatalok változást hoznak

2022-06-01 -

A sérülékeny csoportok tagjait, illetve a társadalom egészét érintő kérdések, kihívások alapvetően nem azok a témák, amelyek a legszórakoztatóbbak, vonzóak lennének a fiatalok számára. Főleg nem akkor, ha  a témákhoz kapcsolódó tudást, értékeket, szempontokat hagyományos képzési formákban, csupán tényekre és erkölcsi szempontokra koncentrálva, oktatói szerepkörből próbáljuk átadni. Ugyanakkor amennyiben játékos keretek között, a résztvevők aktív bevonódásával, a sérülékeny csoportok tagjaival történő személyes találkozásokon keresztül próbálunk hatást elérni, sokkal eredményesebbek lehetünk.

Ebben a kezdeményezésben az Autonómia Alapítvány és a Detectivity közös szemléletformáló nyomozójáték módszertanát adta át az észak-macedón RROMA munkatársainak, míg ők az általuk kidolgozott közösségi kampány módszertanát osztották meg velünk. A kidolgozott módszertanok mentén nemzetközi képzésre került sor, amelyen a két partner által kiválasztott 8-8 fő fiatal vett részt. Az öt napos képzés a nyomozójáték és közösségi kampány módszereinek, a nem formális oktatási események facilitálásának és a szerepjáték eszközeinek átadására szolgált.

Mindkét országban – a fiatalok helyi csoportja által meghatározott társadalmi témára fókuszáló – szemléletformáló nyomozójátékot, illetve közösségi kampányt terveztek és valósítottak meg a résztvevők. A játékokba és foglalkozásokba diákokat, fiatalokat vontunk be. A kampány keretében megvalósuló foglalkozások mellett videók is készültek. Az elkészült esettanulmányokat az ERGO Network által szervezett nemzetközi eseményen, illetve online kiadványban – együttesen az alapul szolgáló módszertanokkal – tettük közzé.

A játékok és közösségi kampányesemények által több, mint 350 fiatalt és szakembert értünk el, míg tevékenységeink és eredményeink online kommunikációja és disszeminációja révén további 20.000 embert.

A kezdeményezésünknek köszönhetően a bevont fiatalok készségei fejlődtek, ismeretekre, munkatapasztalatra és kapcsolatokra tettek szert, míg az általuk elért fiatalok kritikai gondolkodásához járultunk hozzá a fókuszált társadalmi kérdésekben, valamint attitűdjeik, magatartásuk is fejlődni tudott.

A program során elkészült módszertani kiadványok és esettanulmányok az alábbi linkeken érhetők el:

AUTONOMIA Detectivity Methodology

AUTONOMIA Detectivity Módszertan

Methodology Community Campaign & Advocacy

Autonómia esettanulmány

AUTONOMIA CASE STUDY

MK RROMA CASE STUDY

MK RROMA Methodology Community Campaign & Advocacy

RROMA CASE STUDY

RROMA Methodology_Hungarian

МК AUTONOMIA Detectivity Methodology