Szemléletformáló nyomozójátékok – Autonómia

Szemléletformáló nyomozójátékok

2018-03-01 -

A sérülékeny csoportok tagjait, illetve a társadalom egészét érintő kérdések, kihívások alapvetően nem azok a témák, amelyek a legszórakoztatóbbak, vonzóak a fiatalok számára. Főleg nem akkor, ha  a témákhoz kapcsolódó tudást, értékeket szempontokat hagyományos képzési formákban, csupán tényekre és erkölcsi szempontokra koncentrálva, oktatói szerepkörből próbáljuk átadni. Ugyanakkor amennyiben játékos keretek között, a résztvevők aktív bevonódásával, a sérülékeny csoportok tagjaival történő személyes találkozásokon keresztül próbálunk hatást elérni, sokkal eredményesebbek lehetünk. A szemléletformáló nyomozójátékokban a fiatalok egy rejtély megoldása kapcsán kerülnek kapcsolatba sérülékeny csoportok tagjaival, és a megoldáshoz csupán velük illetve egymással együttműködve juthatnak el. Az, hogy saját bőrükön tapasztalják meg a kirekesztés, az autoriter működés veszélyeit és fedezik fel a demokratikus együttműködés és felelősségvállalás valamint a sérülékeny csoportok tagjainak értékeit elementáris, szemléletformáló élményt biztosít számukra.

A Zóna nyomozójáték a Norvég Civil Támogatási Alap keretében tucatnyi civil szervezet részvételével került kialakításra és kipróbálásra. A Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány támogatásával 2018 májusában ismét ötszáz diák vehet részt az egyszerre izgalmas és szemléletformáló játékon. A játékokat az Autonómia Alapítvány a Bagázs Egyesülettel, a Menhely Alapítvánnyal, a Vakok és Gyengénlátók JNSZ Megyei Egyesületével, a Szimpozion Egyesülettel valamint a Detectivityvel együtt valósítja meg.

A résztvevő diákok egy képzeletbeli város polgármesterének eltűnt fia után nyomozva járják be a „Zónát”, ahol élő roma, meleg, hajléktalan, illetve látássérült személyekkel ismerkedhetnek meg miközben nyomoznak. A játékhoz kapcsolódó módszertan nyártól lesz elérhető.

További nyomozójátékok megtervezésére és megvalósítására nyílik módunk az Erasmus Stratégiai Együttműködések támogatásának köszönhetően. A projekt keretében bolgár, ciprusi és cseh partnerekkel közösen dolgozzuk ki a szemléletformáló nyomozójátékok általános módszertanát, míg minden résztvevő ország saját játéktervet alakít ki és valósít meg a kezdeményezés keretében képzésre kerülő fiatal játék-facilitátorok segítségével. A komplex módszertan kidolgozása őszre várható, míg a 2019-es években fognak az újonnan képzett facilitátorok segítségével minden partnerországban nyomozójátékok megvalósulni.

 

Hazai partnerek

Bagázs Egyesület

Menhely Alapítvány

Vakok és Gyengénlátók JNSZ Megyei Egyesülete

Szimpozion Egyesület

Detectivity

Nemzetközi partnerség

Bulgária – Infinite Opportunities Association (IOA)

Ciprus – Institouto Erevnon PROMITHEAS

Csehország – Otevřená společnost, o.p.s.

TÁMOGATÓK