Szemléletformáló nyomozójátékok – Autonómia

Szemléletformáló nyomozójátékok

2018-03-01 -

FELHÍVÁS

Szerepelnél egy krimiben?

Érzékenyítő nyomozójátékhoz keresünk olyan 18-35 év közötti roma/cigány származású férfit, aki kedvet érez a játéktervezéshez, színészethez, improvizációhoz, csoportokkal való munkához.

További információ

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

A sérülékeny csoportok tagjait, illetve a társadalom egészét érintő kérdések, kihívások alapvetően nem azok a témák, amelyek a legszórakoztatóbbak, vonzóak a fiatalok számára. Főleg nem akkor, ha  a témákhoz kapcsolódó tudást, értékeket szempontokat hagyományos képzési formákban, csupán tényekre és erkölcsi szempontokra koncentrálva, oktatói szerepkörből próbáljuk átadni. Ugyanakkor amennyiben játékos keretek között, a résztvevők aktív bevonódásával, a sérülékeny csoportok tagjaival történő személyes találkozásokon keresztül próbálunk hatást elérni, sokkal eredményesebbek lehetünk. A szemléletformáló nyomozójátékokban a fiatalok egy rejtély megoldása kapcsán kerülnek kapcsolatba sérülékeny csoportok tagjaival, és a megoldáshoz csupán velük illetve egymással együttműködve juthatnak el. Az, hogy saját bőrükön tapasztalják meg a kirekesztés, az autoriter működés veszélyeit és fedezik fel a demokratikus együttműködés és felelősségvállalás valamint a sérülékeny csoportok tagjainak értékeit elementáris, szemléletformáló élményt biztosít számukra.

A Zóna nyomozójáték a Norvég Civil Támogatási Alap keretében tucatnyi civil szervezet részvételével került kialakításra és kipróbálásra. A Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány támogatásával 2018 májusában ismét ötszáz diák vehet részt az egyszerre izgalmas és szemléletformáló játékon. A játékokat az Autonómia Alapítvány a Bagázs Egyesülettel, a Menhely Alapítvánnyal, a Vakok és Gyengénlátók JNSZ Megyei Egyesületével, a Szimpozion Egyesülettel valamint a Detectivityvel együtt valósítja meg.

A résztvevő diákok egy képzeletbeli város polgármesterének eltűnt fia után nyomozva járják be a „Zónát”, ahol élő roma, meleg, hajléktalan, illetve látássérült személyekkel ismerkedhetnek meg miközben nyomoznak. A játékhoz kapcsolódó módszertan nyártól lesz elérhető.

További nyomozójátékok megtervezésére és megvalósítására nyílik módunk az Erasmus Stratégiai Együttműködések támogatásának köszönhetően. A projekt keretében bolgár, ciprusi és cseh partnerekkel közösen dolgozzuk ki a szemléletformáló nyomozójátékok általános módszertanát, míg minden résztvevő ország saját játéktervet alakít ki és valósít meg a kezdeményezés keretében képzésre kerülő fiatal játék-facilitátorok segítségével. A komplex módszertan kidolgozása őszre várható, míg a 2019-es években fognak az újonnan képzett facilitátorok segítségével minden partnerországban nyomozójátékok megvalósulni.

 

Módszertan

Zóna avagy egy érzékenyítő nyomozójáték módszertana

Hazai partnerek

Bagázs Egyesület

Menhely Alapítvány

Vakok és Gyengénlátók JNSZ Megyei Egyesülete

Szimpozion Egyesület

Detectivity

Nemzetközi partnerség

Bulgária – Infinite Opportunities Association (IOA)

Ciprus – Institouto Erevnon PROMITHEAS

Csehország – Otevřená společnost, o.p.s.

TÁMOGATÓK