Polgármesterek EU forrásokkal a romák integrációjáért – Mayors Making the Most of EU Funds for Roma Inclusion (MERI) – Autonómia

Polgármesterek EU forrásokkal a romák integrációjáért – Mayors Making the Most of EU Funds for Roma Inclusion (MERI)

2012-05-31 -
2014-04-30
Fejlesztés

A Polgármesterek EU forrásokkal a romák integrációjáért program egy hálózati együttműködés. Olyan magyarországi településeket, polgármestereket fog egybe, akik a romák befogadása terén jó gyakorlatokkal rendelkeznek, illetve helyi tevékenységeiket szeretnék továbbfejleszteni. A program hátterét az a felismerés adta, hogy a Strukturális Alapok forrásai kevéssé jutnak el lokális szintre, ez fokozottan érvényes a társadalmi kirekesztettség terén. Az Európai Bizottság és az Open Society Foundations támogatásával elindult program erősíteni szeretné azokat a kezdeményezéseket, amelyek helyben befogadó (inkluzív) módon használják a közösségi forrásokat.

A program 2012 májusában indult, tereplátogatások és ezek tapasztalataiból tanulmányok írásával. Eredeti céljainkhoz képest 10 esettanulmány helyett végül 14 esettanulmányt került megírásra. A 14 települést az Autonómia Alapítvány munkatársainak ajánlása alapján, egy 25 településből álló listából választottuk ki.

2012. október 11-12-én került sor egy nemzetközi konferencia keretében a MERI Hálózat hivatalos megnyitójára, illetve a zsűrizett esettanulmányok alapján a díjátadókra. Magyarországról az általunk gyűjtött 14 esettanulmányból 3 kapott díjat (Ács, Besence, Gyulaj).

A konferenciát követően Gyulajon tartottunk jövőtervező műhelyt a települések részvételével.

2013. március 25-én nyitókonferencia keretében adtunk tájékoztatást a csatlakozni kívánó települések részére a MERI program további eseményeiről. A rendezvényen ismertetésre kerültek a 2014-20 időszakban a szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelemmel kapcsolatos tervek is. A később hivatalosan is társadalmi egyeztetésre bocsátott operatív programra részletes állásfoglalást írtunk.

A MERI hálózat munkájában partnerként a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége is részt vesz.

Jövőbeni terveink

Tekintettel a MERI Hálózat küldetésére és az aktualitásokra is, a jövőben a 2014-2020 közötti időszak társadalmi befogadással kapcsolatos forrásainak lehívásában, az erre való felkészülésben kívánjuk a MERI tagjait támogatni.

A jelenlegi tervek szerint 2014-2020 között leginkább az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program intézkedései fogják támogatni a települések helyi integrációs erőfeszítéseit. Az operatív program több esetben kiköti, hogy „önkormányzatok csak abban az esetben részesülhetnek támogatásban, ha a fejlesztésük illeszkedik a helyi esélyegyenlőségi programjuk intézkedési tervében foglaltak megvalósításához”.

Éppen ezért a MERI tagokat abban fogjuk segíteni, hogy az újonnan elfogadott helyi esélyegyenlőségi programjuk és annak intézkedési terve illeszkedjen a tervezett intézkedésekhez. Ennek a felkészülésnek az érdekében képzést, ötletekre inspiráló tanulmányutat és kommunikációs tréninget szervezünk.

Munkatársak

Dandé István
program munkatárs
dande@autonomia.hu
Nun András
programfelelős
nun@autonomia.hu

Partnerek

  • Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége

Támogatók

  • Open Society Institute