Második EGT/Norvég Civil Támogatási Alap – Autonómia

Második EGT/Norvég Civil Támogatási Alap

2013-01-01 -
2017-04-30
Adományozás

A civil szervezetek meghatározó szerepet játszanak abban, hogy a társadalom minél nagyobb része vegyen részt saját sorsa alakításában. A civil társadalom számára forrásokat kell biztosítani ahhoz, hogy hozzájárulhasson a szociális és gazdasági egyenlőtlenségek csökkentéséhez.

A Norvég Civil Támogatási Alap (mellyel Norvégia, Izland és Lichtenstein támogatja az EU kevésbé fejlett gazdasággal rendelkező országait) új együttműködési lehetőségeket teremtett magyar civil szervezetek számára.

Az Autonómia Alapítvány ismét, másodszorra az egyik kezelője volt az Ökotárs Alapítvánnyal, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvánnyal és a Kárpátok Alapítvány-Magyarországgal együttműködve az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus Civil Támogatási Alapjának.

Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap átfogó célja az volt, hogy „segítse a magyarországi civil társadalom fejlődését, erősítse részvételét a társadalmi igazságosság, a demokrácia és a fenntartható fejlődés alakításában.” Ennek érdekében az Alap az alábbi hét témakörben kidolgozott projektekhez nyújtott támogatást:

  • emberi jogok és demokrácia;
  • női jogok és esélyegyenlőség;
  • szervezet- és közösségfejlesztés;
  • ifjúsági- és gyermekügyek;
  • környezetvédelem és fenntartható fejlődés;
  • jóléti szolgáltatások társadalmilag sérülékeny csoportoknak;
  • társadalmilag sérülékeny csoportok megerősítése (fókusz: roma integráció).

Az Autonómia Alapítvány a jóléti szolgáltatások társadalmilag sérülékeny csoportoknak, valamint a társadalmilag sérülékeny csoportok megerősítése témaköröknek volt a felelőse. Míg az utóbbi témakör különös figyelmet szentelt a roma integrációnak is, s a rászoruló csoportok érdekérvényesítő képességét erősítette, addig az első témakör az új típusú szolgáltatások kidolgozására helyezte a fő hangsúlyt.

„Ahogy a pályázatírók végiggondolták (ezt a programot), abban nyilvánvalóan benne volt a szektor megújításának indíttatása: mi az, ami hiányzik, és merre kellene elmozdulni.”

Varga Máté, a Civil Kollégium Alapítvány elnöke

 „A szervezetek kénytelenek projektről projektre élni, valamiket lecsípnek itt is, ott is, meg amott is. A „norvég” e tekintetben is kivételes: nagyon tágra veszi a kiírást, valójában célokat határoz meg. Látszik az, hogy rendben voltak a donor országok, ezt értelmesen találták ki, másrészt nagyon jól vannak kiválogatva a lebonyolító alapítványok. És tényleg verseny folyik a pályázatok között. Nem az történik, hogy egy nagyon szűkre szabott projektkereten belül próbálnak meg szervezetek bohóckodni, ahol tulajdonképp általában az dönt, hogy kinek mennyire jó a pályázatírója. A „norvégnál” ez nincs. Tényleg horizontális céljaik vannak. Neked utána csak a saját projektedhez kell igazodnod.”

Zubek Adrienn, a Humán Platform ügyvezetője

AZ NCTA TÁMOGATOTT PROJEKTJEI

PROGRAMÉRTÉKELÉS

Érzékenyítő filmek

Tankönyvből nem tudsz megismerni

 

Miért üres a zsebem?

 

Norvegminta Fesztivál 2015

 

Segítség a projekttervezéshez

 

TÁMOGATÓK:

eea grants - norway grants

Munkatársak

Rózsa Balázs
kapcsolattartó munkatárs
b.rozsa@autonomia.hu
Kóródi Miklós
kapcsolattartó munkatárs
korodim@autonomia.hu
Kelemen Ágnes
kapcsolattartó munkatárs
agnes.kelemen@autonomia.hu
Vankó Annamária
pénzügyi munkatárs
vankoa@autonomia.hu
Illés Márton
kapcsolattartó munkatárs
illes.marton@autonomia.hu
Nun András
programfelelős
nun@autonomia.hu
Kiss Julianna
kapcsolattartó munkatárs
kiss.julianna@autonomia.hu

Támogatók

  • EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus Civil Támogatási Alap