HRom program – képzett roma fiatalok és vállalatok sikeres találkozása – Autonómia

HRom program – képzett roma fiatalok és vállalatok sikeres találkozása

2017-01-01 -
2019-10-01
Fejlesztés Képzés

Sok vállalat szívesen alkalmazna képzett romákat, és sok cigány fiatal szeretne a for-profit szektorban dolgozni. Mégis ritkák a sikeres találkozások.

A HRom Program célja, hogy minél több tanult roma fiatal jelölt jusson minőségi állásokhoz a vállalati partnereinknél. A programot a fiatalok és a cégek igényei, valamint hároméves pilot programunk tapasztalatai alapján alakítottuk ki. A képzett roma fiatalok vállalati sikeressége saját közösségeik, a vállalatok sokszínűsége, és a szélesebb társadalom szemléletformálása szempontjából egyaránt fontos előrelépést, mintát jelent.

A fotó a 2017. kora tavaszi képzésen készült.

 

További információk:

Jelentkezőknek/résztvevőknek>>>>
Munkaadóknak>>>>
Előzmények>>>>
Jelentkezőknek/résztvevőknek

  • Szeretnél olyan munkát vállalni, amely megfelel a képzettségednek, és fejlődési lehetőséget biztosít?
  • Szívesen dolgoznál versenyképes vállalati pozícióban?

A HRom programról

A program fő célja, hogy legalább középfokú végzettséggel rendelkező roma fiataloknak segítsen elhelyezkedni vállalatoknál, képzettségüknek megfelelő, színvonalas pozíciókban.

A programban segítjük a jelentkezőket abban, hogy olyan álláslehetőségeket találjanak vezető magyarországi vállalatoknál, amelyek megfelelnek képzettségüknek és érdeklődésüknek. Számos olyan cég vesz részt a programban, amely szeretne több roma munkavállalót alkalmazni.

Miben tudunk támogatni?

Segítünk kapcsolatokat kiépíteni magyarországi vezető vállalatokkal. Képzésünkön felkészítünk arra, hogyan legyél sikeresebb az álláskeresésben és a vállalati felvételi folyamatokban. Törekszünk arra, hogy a legtöbb résztvevőnek találjunk vonzó és elérhető álláslehetőséget.

 • Négynapos, díjmentes, vállalati felvételire felkészítő, készségfejlesztő képzést tartunk;
 • felhasználói szintű számítógépes képzést, illetve nyelvtanfolyamot biztosítunk, amennyiben úgy látjuk, hogy ismereteid, illetve az általad sikeresen megpályázható pozíciók ezt indokolják.
 • személyes tanácsadást, mentorálást, támogatást biztosítunk a munkakereséshez, elhelyezkedéshez, beilleszkedéshez kapcsolódóan.
 • a programhoz kapcsolódó költségeket (pl.: utazás, szállás, étkezés, képzési anyagok) fedezzük,
 • része lehetsz egy csapatnak, és új kapcsolatokra tehetsz szert roma fiatalok, illetve céges munkatársak körében.

A program fehérgalléros (irodai) és kék galléros (szakmunkás) pozíciók felé is be tudja csatornázni a résztvevőket.

Várjuk jelentkezésed a programba, amennyiben:

 • roma vagy és legfeljebb 29 éves
 • rendelkezel legalább középfokú végzettséggel
 • érdekelnek a képzettségednek megfelelő, fejlődési lehetőséget biztosító pozíciók
 • szívesen dolgoznál a for-profit szférában
 • el tudod képzelni, hogy magyarországi városokban (pl.: Budapesten, Miskolcon, Hatvanban) vállalj munkát
 • részt tudsz venni a három napos alapképzésen.

Ha szeretnél részt venni a HRom programban, kérjük jelezd részvételi szándékodat telefonszámod megadásával az illes.marton@autonomia.hu email címen legkésőbb 2019. December 10-ig.

A következő képzésünk időpontja: 2020. Január 10-12.

A jelentkezésed után keresni fogunk telefonon, hogy rövid személyes vagy telefonos beszélgetés keretében megbeszéljük a program részleteit.

Ha a programmal vagy a jelentkezéssel kapcsolatban kérdésed lenne, a fenti e-mail címen vagy a 06(20)390 7099-es számon keresd Illés Mártont.

 

Munkaadóknak

A projekt alapötlete egy új roma foglalkoztatási modell kialakítása, amely elsősorban a vállalati szektorban erősíti tanult roma fiatalok munkaerő-piaci esélyeit. A modell tudatosan a képzett romákat kívánja hozzásegíteni képzettséget igénylő fehérgalléros és kék galléros vállalati pozíciók elnyeréséhez. A legtöbb roma program ugyanis az alacsonyan képzett, illetve tartósan munkanélküli romákra, illetve a cigányok köz- illetve civil szférában történő elhelyezésére fókuszál. Pedig a képzett romák vállalati sikeressége saját közösségeikre, a cégek sokszínűségére, illetve a szélesebb társadalom romákkal kapcsolatos attitűdjeire egyaránt jótékony hatást tud gyakorolni.

A projekt egyszerre támogatja a potenciális roma munkavállalókat abban, hogy sikeresen lépjenek be a vállalati szektorba munkavállalóként, valamint a munkaadó cégeket is segíti, hogy sokszínű, befogadó munkahelyként legalább középfokú végzettséget igénylő pozíciókra valóban alkalmas roma jelölteket tudjanak alkalmazni.

A roma jelentkezők sokszor nehezebben érnek el minőségi pozíciókat – többek között kevésbé fejlett soft skillek, álláskeresési eszközök ismeretének hiánya, szerényebb kapcsolati tőke a munkaerőpiacon, alacsonyabb szintű nyelvtudás és számítógépes ismeretek miatt.  Ugyanakkor a vállalatoknak általában nincs elérése a képzett roma fiatalokhoz, illetve a roma fiatalok kiválasztása, felvétele és szervezeti integrációja során olyan kihívásokkal szembesülnek, amelyek megoldásában fontos segítséget nyújthat számukra a roma integráció terén 26 éves tapasztalattal rendelkező alapítványunk szaktudása. A HRom Programban így mindkét fél igényeire reagálva törekszünk a jelentkezők és vállalatok sikeres találkozásának elősegítésére.

A projekt fő céljai

Képzett roma fiatalok munkaerő-piaci integrációja

Minőségi pozíciók elérhetővé tétele

A roma résztvevők komplex támogatása

A vállalati  felvételi és integrációs folyamatok adaptációjának elősegítése

Modell kialakítása, folyamatok és eredmények mérése

Tevékenységek

A résztvevők támogatása és kapacitásfejlesztése – toborzás, mentorálás, coaching, munkaerőpiaci készségfejlesztő képzés, igény esetén, korlátozott számban  tanfolyamok, az elhelyezési folyamatok kísérése, támogatása

A vállalati partnerek támogatása – jelentkezőkkel való informális megismerkedés lehetősége, nyitott pozíciókra alkalmas jelöltek becsatornázása, partner vállalatok közötti kölcsönös tapasztalat megosztás rendszeres workshopok keretében,  jó gyakorlatok azonosítása és megosztása, rendszeres kapcsolattartás és tanácsadás

 

A program előzménye

A projekt pilot szakaszát Integrom néven 2014-2016 valósítottuk meg együttműködésben a BCG-vel. Ezalatt több, mint 100 résztvevő készségeit, ismereteit fejlesztettük, és közel 20 jelentkezőt segítettük hozzá partner vállalataink által felkínált állások elnyeréséhez. Ezek közül a fiatalok közül többen már magasabb pozícióban dolgoznak azóta – bizonyították, hogy a fehérgalléros munkakörökben is remekül megállják a helyüket.

Munkánkat a Sozial Marie, a Harvard Egyetem és az Európai Unió is elismerte, illetve díjazta.

A HRom program első szakasza program nemzetközi együttműködésben valósult meg. A nemzetközi konzorcium tagjai voltak

Megvalósítási időszak: 2016. október – 2019. szeptember

Költségvetés: 353 908 Euró, amiből  283 126 Eurót az Európai Bizottság (Directorate General Employment and Social Affairs and Inclusion) finanszírozott.

A 2016-2019-es időszakban a programban résztvett 150 fiatal több mint fele talált (új) minőségi munkahelyet.

A HRom projektben, elsősorban vállalati HR szakemberek számára készült módszertani kiadvány:

Bővebb információ a projekt részleteiről és hatásairól angolul: https://cps.ceu.edu/research/bridge-to-business

Nemzetközi együttműködés:

progress szervezeti logók

Hazai együttműködő civil szervezetek:

Támogató:

támogatói logo

A HRom programot bemutató rövidfilmek