Mindenki más. Európa egy! – Autonómia

Mindenki más. Európa egy!

2008-12-31 -
2010-06-30
Fejlesztés Képzés

A projekt átfogó célja a kultúrák közötti párbeszéd és a sokszínűség elfogadásának elősegítése volt. Négy országban helyi szervezeteket, hálózatokat támogattunk, melyek a negatív sztereotípiák, előítéletek, a rasszizmus, az idegengyűlölet ellen lépnek fel, alulról jövő kezdeményezések, helyi, közösségi akciók formájában. A kultúrák közötti megértést és kölcsönös tisztelet erősítését célzó projekt segített a bolgár, német, dán és magyar fiataloknak fellépni a negatív sztereotípiákkal szemben.

A megvalósítás helye: Magyarország, Dánia, Németország, Bulgária.

www.oneurope.wordpress.com

Mindenki más. Európa egy! projekt háttere

A mindenki más. Európa egy! szlogenű projekt során a négy országból érkező roma fiatalok összesen 25 helyi kampányt valósítottak meg Bulgáriában, Dániában, Magyarországon és Németországban. A kampányt többek között az Európai Bizottság DG igazság, Szabadság és Biztonság -Alapvető Emberi Jogok Egysége és a Nyílt Társadalom Intézet Roma Évtized Programja támogatta.

A kampány alapvető célja az egymás közötti megértés és társadalmi sokszínűség elfogadtatása volt. Az eredeti ötlet alapján a projekt motiválni kívánta a koordinációban résztvevő partnereket arra, hogy a négy országban képessé tegye a fiatalokat olyan akciók, tevékenységek megszervezésére, amelyek a romákkal szembeni káros sztereotípiákat, negatív percepciókat hivatottak csökkenteni.

A projekt első szakasza főként múltbéli és jelenleg használatos stratégiákat vette górcső alá, annak érdekében, hogy létrejöjjenek olyan akciók, amelyek a rasszizmust, a xenofóbiát, az antiszemitizmust kívánják csökkenteni, ugyanakkor kapacitást építeni a résztvevő szervezetek és hálózat között a tervezés és kampánymegvalósítás érdekében. A nemzetközi emberi jogi, az interkulturális megértés – kampánytervező tréningen túlnyomórészt fiatalok voltak jelen 25 különböző településről 2009 szeptemberében. Ezt követően országokon belüli műhelyek szerveződtek a helyi fiatal csoportoknak az adott településen végrehajtandó kampányok tervezése céljából.

Az összes kampányakció szinte egy időben az európai kampány részeként zajlott minden egyes településen. A kampány a projekt honlapján érhető el: oneurope.wordpress.com.

A helyi kampányok magyarországi partnerei között szerepelt a Dél-Somogyi Cigány Képviselők Szervezete (DCKSZ), a Khetanipe Egyesület (Pécs), a Romaversitas Alapítvány (Budapest), az Add a kezed Egyesület (Tiszavasvári) és a Romano Teatro Kulturális Egyesület (Miskolc). A kampányok a következő tevékenységek megvalósításával történtek meg: Interkulturális zenei fesztivál, dalszerzés, egyetemi kampány az anti-roma sztereotípia csökkentése érdekében, videoklip készítés, rádió show-műsor a toleranciáról, roma és nem roma fiatalok közös falfestése, encounter csoportbeszélgetések, roma szülői klub, és elmélyült párbeszédek általános iskolai pedagógusok között az intézményben kialakult iskolai erőszakról és agresszióról.

A német Európa egy! partnerek Berlinből Amaro Drom, MédiaRoma, és az RAA 20 roma és nem roma fiatallal működött együtt tavaszi és nyári kampányakciókban. A csoportot a híres német rapper Tibor Strum, aka Quiestrom támogatta, aki az egyik alapítója az anti-rasszista német rapzenei együttesnek a Brothers Keepers-nek. Quiestrom egy olyan dal felvételén munkálkodott a kampányban résztvevő fiatalokkal együtt, amelynek szövege az „Anti-Gypsism” (cigányellenesség) ellen emel hangot. A kampánytevékenységek között szerepelt még videointerjú az utca emberével, a romákkal és szintikkel szemben támasztott sztereotípiákról, továbbá roma és nem roma lányok tradicionális táncórákat adtak szemléltetve, hogy a roma kultúra integrált része a német populáris kultúrának. Fotók és egyéni szövegek roma gyerekektől- létrehozva és támogatva színészek és fotósok által-, olyan történetek mondanak el, amelyek kisiskoláskorban tapasztalt diszkriminációs élményekről szólnak. Ezek szintén felhasználásra kerültek a kampánytervezési műhelyek alkalmával. Végül 7-8 műhely tervezése valósult meg a közigazgatás szereplőivel, iskolákkal és lakosokkal azokon a környékeken, amelyeken többnyire Dél-Európából érkező roma utcai takarítók dolgoznak.  A műhelyeken összehasonlításra került a történelem tudományos magyarázata és az Anti-Gypsism működése a német társadalomban, felhasználva filmeket, beszélgetéseket, táncot, fotókiállítást és fiatalok által előadott színjátékot.

A Crossing Borders kapcsolódva az Európa egy! projekthez 5 különböző Zealand térségi szervezettel dolgozott együtt a kampánymegvalósítás igazgatásán  a bevándorló csoportok (beleértve romákat is) integrációja és kultúrák közötti megértés területeken, általános iskolák és középiskolák bevonásával. A szervezetek: Ifjúsági Csere Közösség, Fokus – Kurd Diákok és Akadémikusok dániai Egyesülete, Avedøre Gimnázium, és a Koppenhágai Nemzetközi Ifjúsági Szervezet. A kampányok tevékenységei: kutatás, az előítélet és xenofóbia leleplezése középiskolákban, pozitív interakciók előmozdítása videó készítéssel, tréningekkel a viselkedésről, a megértésről, információ, és- tudásmegosztásról, olyan miliő megteremtéséről, amelyben a pozitív élmények, tapasztalatok növekedni képesek.

A Pakiv Európai Hálózat Bulgáriában roma és nem roma ifjúsági csoportokkal dolgozott együtt 12 településen Bulgária szerte, akikkel kampánysorozatot valósított meg minden egyes résztvevő településen novembertől februárig. A helyi akciók között szerepelt emberi jogi és tolerancia tréning középiskolákban, társ facilitátori tréning, interkulturális események megrendezése óvodákban, fotó és videoklip készítése, rajzverseny egymás közötti megértés témájában, kulturális előadások, és kiállítások, Miss Interkulturális látványosság, koncertek és színházak.

A kampányakciók megvalósításának követése kapcsán a szereplők nemzetközi szinten találkoztak egymással Budapesten a tanultak összefoglalása, a hatékony gyakorlat definiálása, egymás szervezeteinek és kampányainak bemutatása céljából, továbbá közös akció keretében támogatva a toleranciát, az emberi jogokat és a kultúrák közötti megértést.

A budapesti  záró konferenciát és a megvalósított akciókat összefoglaló videó:

Munkatársak

Jennifer Tanaka
programfelelős

Partnerek

  • Add a kezed” Az Esélyegyenlőség Megteremtésének Segítése az Oktatásban és a Munkaerőpiacon Közhasznú Egyesület
  • Dél-Somogyi Cigányok Közhasznú Szervezete /BARCS
  • Romaversitas Alapítvány /BUDAPEST - Hungary
  • Khetanipe a Romák Összefogásáért Egyesület/PÉCS
  • Romano Teatro Kulturális Egyesület/MISKOLC
  • Crossing Borders/Dánia
  • Pakiv European Network/Bulgária
  • RAA-Berlin/Németország

Támogatók

  • Európai Bizottság