A dombóvári szegregációval veszélyeztetett területen élők társadalmi integrációjának helyi szintű komplex programja – Autonómia

A dombóvári szegregációval veszélyeztetett területen élők társadalmi integrációjának helyi szintű komplex programja

2017-09-01 -
2023-11-30

A projekt átfogó célja Dombóvár szegregált területein – kiemelten a mélyszegénységben – élő roma és nem roma lakosság társadalmi integrációjának erősítése, a fizikai és társadalmi kirekesztettségének, kirekesztődésének csökkentése, távlatosan ennek megszüntetése.

A projektet egy négytagú konzorcium valósítja meg 2017. szeptember 1. – 2020. augusztus 31. között, 36 hónapon keresztül. A konzorcium tagjai: Dombóvár Város Önkormányzata, mint a konzorcium vezetője, a Dombó-Land Térségfejlesztő Kft., az Autonómia Alapítvány és a Dombóvári Egyesített Humán Szolgáltató Intézmény.

A projekt a település leghátrányosabb helyzetben lévő részein, a településközponttól hat kilométerre lévő tanyás részen, Mászlonyban, valamint a Szigetsor és Vasút városrészekben valósul meg. Ezeken területeken a város lakosságának 4,5%-a él.

Az Autonómia olyan innovatív szakmai programok megvalósítását szervezi, amelyeket az elmúlt évtizedekben más településeken kísérleteztünk ki. Ezek közül néhány:

  • A helyi részvétel erősítésére közösségi munkások, civil aktivisták képzése rajtuk keresztül a helyiek elérése
  • Rendszeres közösségi programok, út típusú művészeti foglalkozások segítségével
  • Iskolán kívüli tanulást segítő program
  • Kortárs- és sorstárs mentor program megszervezése
  • Pályaorientáció hátrányos helyzetű gyerekeknek
  • Önszerveződések támogatása pénzügyi tudatosságot fejlesztő önsegélyező pénztár, megtakarítási program életre segítése
  • Foglalkoztatást, munkába állást elősegítő program cégek bevonásával

Ezekhez a fejlesztésekhez szervesen kapcsolódóan az integrációt segítő közösségi terek és szociális bérlakások is épülnek egy másik a város által megpályázott programban.

A fenti, közösségek számára kidolgozott fejlesztő programok ezeknek az infrastrukturális beruházásoknak is megágyaznak, segítik a dombóváriak támogatásának, és az érintettek együttműködésének megszerzését.

A program helyi kommunikációját egy helyi stáb segíti.

Filmforgatás Dombóváron – 2017 novemberében négy rövidfilmet forgattunk helyi fiatalok bevonásával.

Támogató: Európai Szociális Alap / TOP-5.2.1-15

Projektidőszak: 2017. szeptember 1. – 2020. augusztus 31.

Támogatási összeg: 61 615 000 HUF

Partnerek

  • Dombóvár Város Önkormányzata (konzorcium vezető), Dombó-Land Térségfejlesztő Kft., Dombóvári Egyesített Humán Szolgáltató Intézmény