HRom program – képzett roma fiatalok és vállalatok sikeres találkozása – Autonómia

HRom program – képzett roma fiatalok és vállalatok sikeres találkozása

2017-01-01 -
Fejlesztés Képzés

Sok vállalat szívesen alkalmazna képzett romákat, és sok cigány fiatal szeretne a for-profit szektorban dolgozni. Mégis ritkák a sikeres találkozások.

A HRom Program célja, hogy minél több tanult roma fiatal jelölt jusson minőségi állásokhoz a vállalati partnereinknél. A programot a fiatalok és a cégek igényei, valamint hároméves pilot programunk tapasztalatai alapján alakítottuk ki. A képzett roma fiatalok vállalati sikeressége saját közösségeik, a vállalatok sokszínűsége, és a szélesebb társadalom szemléletformálása szempontjából egyaránt fontos előrelépést, mintát jelent.

A fotó a 2017. kora tavaszi képzésen készült.

 

További információk:

Jelentkezőknek/résztvevőknek>>>>
Munkaadóknak>>>>
Nemzetközi együttműködés>>>>
Előzmények>>>>

 

Jelentkezőknek/résztvevőknek

  • Szeretnél olyan munkát vállalni, amely megfelel a képzettségednek, és fejlődési lehetőséget biztosít?
  • Szívesen dolgoznál versenyképes vállalati pozícióban?

A HRom programról

A program fő célja, hogy legalább érettségivel rendelkező roma fiataloknak segítsen elhelyezkedni vállalatoknál, képzettségüknek megfelelő, színvonalas pozíciókban.

A programban segítjük a jelentkezőket abban, hogy olyan álláslehetőségeket találjanak vezető magyarországi vállalatoknál, amelyek megfelelnek képzettségüknek és érdeklődésüknek. Számos olyan cég vesz részt a programban, amely szeretne több roma munkavállalót alkalmazni.

Miben tudunk támogatni?

Segítünk kapcsolatokat kiépíteni magyarországi vezető vállalatokkal. Képzésünkön felkészítünk arra, hogyan legyél sikeresebb az álláskeresésben és a vállalati felvételi folyamatokban. Törekszünk arra, hogy a legtöbb résztvevőnek találjunk vonzó és elérhető álláslehetőséget.

   • Négynapos, díjmentes, vállalati felvételire felkészítő, készségfejlesztő képzést tartunk;
   • felhasználói szintű számítógépes képzést, illetve nyelvtanfolyamot biztosítunk, amennyiben úgy látjuk, hogy ismereteid, illetve az általad sikeresen megpályázható pozíciók ezt indokolják.
   • személyes tanácsadást, mentorálást, támogatást biztosítunk a munkakereséshez, elhelyezkedéshez, beilleszkedéshez kapcsolódóan.
   • a programhoz kapcsolódó költségeket (pl.: utazás, szállás, étkezés, képzési anyagok) fedezzük,
   • része lehetsz egy csapatnak, és új kapcsolatokra tehetsz szert roma fiatalok, illetve céges munkatársak körében.

Milyen típusú állások, hol lesznek elérhetőek a programban?

A program jelenleg háromféle területen tud belépő szintű munkalehetőségeket kínálni. Ezek többségében az első lépést jelenthetik számodra a vállalati világba, de ha itt megállod a helyed, mind a vállalaton belül, mind más cégeknél könnyebben nyerhetsz el magasabb pozíciókat.

   1. Adminisztratív és ügyfélszolgálati munkák(pl.: bankoknál, energia szolgáltató, telekommunikációs és IT cégeknél) érettségivel rendelkezőknek
   2. Szakirányú végzettséget igénylő munkakörök(pl. programozó, mérnöki és pénzügyes állások)
   3. Gyakornoki helyek(feltétele, hogy még felsőoktatásban hallgató vagy, remek tapasztalatszerzési lehetőség és kiindulási pont)

Várjuk jelentkezésed a programba, amennyiben:

   • roma vagy és 35 évnél fiatalabb
   • rendelkezel legalább érettségivel
   • érdekelnek a képzettségednek megfelelő, fejlődési lehetőséget biztosító pozíciók
   • szívesen dolgoznál a for-profit szférában
   • el tudod képzelni, hogy magyarországi nagyvárosokban (pl.: Budapesten, Pécsett, Nyíregyházán, Debrecenben, Békéscsabán, Szegeden vagy Székesfehérváron) vállalj munkát
   • részt tudsz venni a négynapos alapképzésen.

Ha szeretnél részt venni a HRom programban, kérjük töltsd ki az alábbi

JELENTKEZÉSI LAPOT

A következő képzésünk időpontja: 2019. február 28 – március 2.

Jelentkezési határidő: 2019. január 31. 

Hamarosan keresni fogunk telefonon, hogy rövid személyes vagy telefonos beszélgetés keretében megbeszéljük a program részleteit.

Ha a programmal vagy a jelentkezéssel kapcsolatban kérdésed lenne, keresd Kelemen Ágnest e-mailben (hrom@autonomia.hu) vagy telefonon: (+36 1 237 60 23)!

 

 

Munkaadóknak

 

A projekt alapötlete egy új roma foglalkoztatási modell kialakítása, amely elsősorban a vállalati szektorban erősíti tanult roma fiatalok munkaerőpiaci esélyeit. A modell tudatosan a képzett romákat kívánja hozzásegíteni elsősorban fehérgalléros vállalati pozíciók elnyeréséhez. A legtöbb roma program ugyanis az alacsonyan képzett, illetve tartósan munkanélküli romákra, illetve a cigányok köz- illetve civil szférában történő elhelyezésére fókuszál. Pedig a képzett romák vállalati sikeressége saját közösségeikre, a cégek sokszínűségére, illetve a szélesebb társadalom romákkal kapcsolatos attitűdjeire egyaránt jótékony hatást tud gyakorolni.

A projekt egyszerre támogatja a potenciális roma munkavállalókat abban, hogy sikeresen lépjenek be a vállalati szektorba munkavállalóként, valamint a munkaadó cégeket is segíti, hogy sokszínű, befogadó munkahelyként legalább érettségit igénylő pozíciókra valóban alkalmas roma jelölteket tudjanak alkalmazni.

A roma jelentkezők sokszor nehezebben érnek el minőségi pozíciókat – többek között kevésbé fejlett soft skillek, álláskeresési eszközök ismeretének hiánya, szerényebb kapcsolati tőke a munkaerőpiacon, alacsonyabb szintű nyelvtudás és számítógépes ismeretek miatt.  Ugyanakkor a vállalatoknak általában nincs elérése a képzett roma fiatalokhoz, illetve a roma fiatalok kiválasztása, felvétele és szervezeti integrációja során olyan kihívásokkal szembesülnek, amelyek megoldásában fontos segítséget nyújthat számukra a roma integráció terén 26 éves tapasztalattal rendelkező alapítványunk szaktudása. A HRom Programban így mindkét fél igényeire reagálva törekszünk a jelentkezők és vállalatok sikeres találkozásának elősegítésére.

A projekt fő céljai

Képzett roma fiatalok munkaerőpiaci integrációja

Minőségi, fehérgalléros pozíciók elérhetővé tétele

A roma résztvevők komplex támogatása

A vállalati  felvételi és integrációs folyamatok adaptációjának elősegítése

Modell kialakítása, folyamatok és eredmények mérése

Tevékenységek

A résztvevők támogatása és kapacitásfejlesztése – toborzás, mentorálás, coaching, munkaerőpiaci készségfejlesztő képzés, igény esetén nyelv- és felhasználói IT tanfolyamok, az elhelyezési folyamatok kísérése, támogatása

A vállalati partnerek támogatása – jelentkezőkkel való informális megismerkedés lehetősége, nyitott pozíciókra alkalmas jelöltek becsatornázása, partner vállalatok közötti kölcsönös tapasztalat megosztás rendszeres workshopok keretében,  jó gyakorlatok azonosítása és megosztása, rendszeres kapcsolattartás és tanácsadás

Értékelés és szakpolitikai ajánlások

A projekt eredményeit komplex módszertan mentén értékeljük, és annak eredményei alapján roma integrációs, munkaerőpiaci szakpolitikai ajánlásokat fogalmazunk meg.

 

Nemzetközi együttműködés

 

A program nemzetközi együttműködésben valósul meg. A nemzetközi konzorcium tagjai:

Megvalósítási időszak: 2016. október – 2019. szeptember

Költségvetés: 353 908 Euró, amiből  283 126 Eurót az Európai Bizottság (Directorate General Employment and Social Affairs and Inclusion) finanszíroz.

Tervezett eredmények

     • 150 fiatal roma vesz részt az alapképzésen, akiknek munkaerőpiaci készségei, ismeretei fejlődnek
     • 25%-uk minőségi munkát kap
     • 20 partner vállalat sokszínűbb, befogadóbb munkahellyé válik
     • Jó gyakorlatok azonosítása és kölcsönös tanulás támogatása
     • Szakpolitikai ajánlások megfogalmazása
     • Társadalmi attitűdök formálása

 

A program előzménye

 

A projekt pilot szakaszát Integrom néven 2014-2016 valósítottuk meg együttműködésben a BCG-vel. Ezalatt több, mint 100 résztvevő készségeit, ismereteit fejlesztettük, és közel 20 jelentkezőt segítettük hozzá partner vállalataink által felkínált állások elnyeréséhez. Ezek közül a fiatalok közül többen már magasabb pozícióban dolgoznak azóta – bizonyították, hogy a fehérgalléros munkakörökben is remekül megállják a helyüket.

Munkánkat a Sozial Marie, a Harvard Egyetem és az Európai Unió is elismerte, illetve díjazta.

Jelen programunkat a pilot program sikerei és tanulságai alapján alakítottuk ki.

 

A HRom projektben, elsősorban vállalati HR szakemberek számára készült módszertani kiadvány:

 

A program megvalósítói

Együttműködő vállalatok:

Nemzetközi együttműködés:

progress szervezeti logók

Együttműködő civil szervezetek:

Támogató:

támogatói logo