Dél-borsodi Romák Integrációját Elősegítő Közhasznú Egyesület – Autonómia

Dél-borsodi Romák Integrációját Elősegítő Közhasznú Egyesület

-

Dél-borsodi Romák Integrációját Elősegítő Közhasznú Egyesület

– Tiszatarján

Az egyesület célja Roma Információs Módszertani Központ-közösségi ház létrehozása (RIM-ek létrehozása) Tiszatarjánban, mely négy prioritási területen (oktatás, foglalkoztatás, lakhatás és egészségügy) foglalkozik az egyenlő bánásmód érvényesítésével. A program a Mezőcsáti kistérséghez tartozó településeken, a hátrányos helyzetű, roma és velük azonos élethelyzetben lévő nem roma munkanélküliek társadalmi reintegrációját segítő képzési és foglalkoztatás elősegítéséről szól.

Konkrét célkitűzések:

  • A romák társadalmi és gazdasági körülményeinek, valamint életminőségük javítását célzó a projektek számának emelkedése a romák által sűrűn lakott térségekben.
  • A Cigány Kisebbségi Önkormányzatok valamint civil szervezetek pályázatírási tevékenységének elősegítése szakértők és projekt menedzserek támogatása.
  • Az elmaradott, romák által sűrűn lakott térségek fejlesztése.
  • Az állampolgári jogon járó közszolgáltatásokhoz való szélesebb körű hozzáférés biztosítása, különös tekintettel az elmaradott területeken élő roma lakosságra.
  • A helyi társadalom roma és nem roma szereplői közötti párbeszéd és együttműködés elősegítése. 
  • A partnerség elvének kiterjesztése a helyi társadalom roma és nem roma szereplői között.

A teljes épület nagysága: 74,07 négyzetméter.

Főbb tevékenységek a közösségi házban:

Tanoda, szabadidős foglalkozások, kistérségi programok szervezése, tanfolyamok.

Az információs módszertani központ jellegéből fakadóan a kistérségben működő civil egyesületekkel (romák és nem romák) köz és szolgáltató intézményekkel a munkakapcsolat kialakítása.

A Kiegészítő Támogatás Program 5 000 000 Ft visszatérítendő támogatással járult hozzá az építkezés elkezdéséhez. Az áthidaló kölcsön összegének első részletét 2013 márciusa során visszautalta a szervezet az Autonómia Alapítványnak, a fennmaradó összeg utalása 2013 nyara folyamán várható.