SVÁJCI MAGYAR CIVIL ÉS ÖSZTÖNDÍJ ALAPOK PÁLYÁZATI KIÍRÁS – Autonómia

SVÁJCI MAGYAR CIVIL ÉS ÖSZTÖNDÍJ ALAPOK PÁLYÁZATI KIÍRÁS

-
Az Ökotárs Alapítvány az Autonómia Alapítvánnyal, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvánnyal (DemNet) és a Kárpátok Alapítvány-Magyarországgal együttműködve a Svájci-Magyar Együttműködési Program forrásainak felhasználásával pályázatot hirdet civil szervezetek és marginalizált gyermekek támogatására!

A kibővült Európai Unió gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségeinek csökkentésére, Svájc pénzbeli hozzájárulást nyújt azoknak az országoknak, amelyek 2004. május 1-én csatlakoztak az Unióhoz. A program keretében Svájc összesen 130,7 millió svájci frankkal (kb. 31 milliárd Ft) támogatja Magyarországot. Az együttműködési program a következő területekre koncentrál: az alapinfrastruktúra és a környezet, egészségügy, a magánszektor ösztönzése, kutatás, partnerség és civil szervezetek tevékenysége a környezeti és társadalmi szektorban.

Svájc oly módon is hozzájárul az Európai Unió kibővítéséhez, hogy civil szervezetek és hátrányos helyzetű, marginalizált gyermekek számára támogatási alapot (Civil Alap) és ösztöndíjalapot (Ösztöndíjalap) hoz létre.

1) A CIVIL ALAP célja a szociális és környezetvédelmi területen tevékenykedő civil szervezetek megerősítése, kapacitásaik növelése Észak-Magyarország és Észak-Alföld régiókban (Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar vagy Jász-Nagykun-Szolnok megye), két témakörben:

A) Szociális szolgáltatások nyújtása
B) Környezeti kihívásokra adott válaszok

2) AZ ÖSZTÖNDÍJ ALAP célja olyan komplex projektek támogatása amelyek marginalizált helyzetű diákokat segítenek középfokú tanulmányaik elkezdésében vagy folytatásában, abból a célból, hogy sikeresen befejezhessék tanulmányaikat, illetve tovább tanuljanak, szakmát szerezzenek. Az ösztöndíjak odaítélése minden megyében (illetve régióban) pályázati úton kiválasztott végrehajtó szervezet(ek) feladata.

A CIVIL ALAPRA civil szervezetek pályázhatnak, azaz olyan észak-magyarországi vagy észak-alföldi székhellyel bejegyzett és legalább két éve működő, önszerveződő és önkormányzó szerveződések, amelyek függetlenek az állami intézményrendszertől.

AZ ÖSZTÖNDÍJ ALAPRA pályázhatnak az ország bármely megyéjében legalább (2) két éve bejegyzett egyesületek és alapítványok, amelyek tevékenységüket legalább két éve ténylegesen folytatják és nincs köztartozásuk, valamint az ország bármely megyéjében működő önkormányzatok, önkormányzati társulások, illetve oktatási, közművelődési, közösség- és családsegítő és egyéb szociális intézmények, amelyek tevékenységüket legalább két éve ténylegesen folytatják és nincs köztartozásuk.

A 2015-ig tartó programban elosztható összes forrás a Civil és Ösztöndíj Alapban együtt 5 403 500 CHF (4 503 500 CHF + 900 000 CHF).
A CIVIL ALAPRA mindkét témakörben három kategóriában lehet pályázatot benyújtani:
– 2000 és 9999 CHF (481 560 – 2 407 560 HUF) nagyságú kisprojektek;
– 10 000 és 49 999 CHF (2 407 800 – 12 038 760) nagyságú középprojektek;
– 50 000 és 100 000 CHF (12 039 000 – 24 078 000 HUF) nagyságú nagyprojektek.
AZ ÖSZTÖNDÍJ ALAPRA – 50 000 és 150 000 CHF (12 039 000 – 36 117 000 HUF) nagyságú pályázatokat lehet benyújtani.

A pályázó szervezetnek a teljes költségvetés legalább 10%-át kell készpénzbeli önrészként biztosítania a Civil Alapban, és 5%-ot az Ösztöndíj Alapban.
Mindkét alapra legalább 12 legfeljebb 24 hónap időtartamú programokkal lehet pályázni.

Pályázni a www.svajcivil.hu űrlapkitöltő programján keresztül lehet, az online pályázati adatlap és a költségvetési táblázat kitöltésével, a szintén ott található Pályázati Felhívás és Útmutató szerint. Az online felületen választani kell, hogy a pályázatot a Civil vagy az Ösztöndíj Alapra nyújtják be! Ezeken kívül csak partnerségi szándéknyilatkozatot kell benyújtani (ha van partner). Más kötelezően benyújtandó dokumentum nincs!

Az első körben pályázatokat 2012. szeptember 14-től 2012. november 12-ig (éjfélig) lehet benyújtani.

A lebonyolítást az alapítvány konzorciumi formában végzi, az alábbiak szerint:

Ökotárs Alapítvány
– a "B" témakör (környezeti kihívásokra adott válaszok) pályázatainak kezelése
– a konzorcium vezetése és koordinálása, szerződéskötés és kifizetés
Elérhetőségek: tel: (1)411-3505, email: kornyezet@svajcivil.hu

Autonómia Alapítvány
– az "A" témakör (szociális szolgáltatások) pályázatainak kezelése
Elérhetőségek: tel: (1)237-6023, email: szocialis@svajcivil.hu

Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány (DemNet)
– eljárási szabályok kidolgozása, pénzügyi ellenőrzés illetve tanácsadás
Elérhetőségek: tel: (1)411-0410, email: penzugy@svajcivil.hu

Kárpátok Alapítvány-Magyarország
– technikai segítségnyújtás a pályázóknak, helyi iroda működtetése, helyszíni látogatások
– ösztöndíj alap működtetése
Elérhetőségek: tel:(36)516-750, email: helyiiroda@svajcivil.hu

A PROGRAM HONLAPJA: http://www.svajcivil.hu/