Roma Kisüzemi Program – Autonómia

Roma Kisüzemi Program

2000-12-31 -
2001-11-30
Adományozás Fejlesztés

A program célja és a megvalósítás helyszíne

A Roma Kisüzemi Program az Autonómia Alapítvány, fejlesztő, többszintes pályázati struktúrájába tartozik. Elődleges célja, hogy roma szervezetek gazdasági vállalkozásaihoz nyújtson segítséget, illetve a munkaerő-piaci képzések „folytatásaként” ilyen jellegű programok elindításához nyújtson támogatást.

A Roma Kisüzemi Programra azok a szervezetek pályázhatnak, amelyek vagy az Autonómia Alapítvány, vagy más intézmény által támogatott munkaerő-piaci képzést már sikerrel teljesítették és a kiképzett embereket szeretnék valamilyen vállalkozási formában foglalkoztatni. Olyan szervezetek is jelentkezhetnek, amelyek már működő gazdasági tevékenységüket szeretnék eszközbővítéssel fejleszteni, ezáltal tevékenységüket magasabb fejlettségi szinten folytatni, illetve a résztvevők vállalkozóvá válásához kívánnak segítséget nyújtani, akár vállalkozásfejlesztési képzés szervezésével is.

A megvalósítás helyszíne minden támogatott projekt esetében olyan hátrányos helyzetű, jellemzően apró falvas régió, ahol nagyszámú roma lakosság él.

A program eredményei

A 2001-ben a program keretében támogatott 9 szervezet közül 5 a Roma Munkaerő-piaci Képzésen is sikerrel szerepelt, így ezek az egyesületek a teljes programjukra (képzés + foglalkoztatás) kaphattak támogatást az Autonómia Alapítványtól. 2001-ben az alábbi szervezetek kaptak támogatást:

Kisköre és Régiója Felemelkedéséért Alapítvány: Az Autonómia Alapítvány által meghirdetett Roma Munkaerő-piaci Képzés keretében 15 kiskörei asszony számára szerveztek szőnyegszövő képzést, közülük 11 asszony betanított szövő bizonyítványt kapott. A program foglalkoztatással folytatódott, a Roma Kisüzemi Program keretében. Phralipe Független Cigány Szervezet (Korlát): A Kisüzemi pályázat keretében erdészeti munkákhoz szükséges eszközöket vásároltak, amik mind a mezőgazdasági, mind az erdészeti munkákhoz használhatóak. Somogyi Cigányságért Kht: Babócsán a szervezet egy fűrészüzemet hozott létre, összesen 52 millió Ft támogatással. (A program fő támogatói a Somogy Megyei Területfejlesztési Tanács, az Országos Cigány Önkormányzat, a MCKA, a Somogy Megyei Munkaügyi Központ, és az Autonómia Alapítvány.) A fűrészüzemben 21 embert foglalkoztatnak. Garabonci Cigányokért Egyesület: A garabonci szervezet a Roma Munkaerőpiaci Képzés keretében motorfűrész-kezelői tanfolyamot bonyolított le. Ez utóbbihoz kapcsolódik kisüzemi pályázatuk. A képzésen 15 fő vett részt, közülük 8-10 fő a tanfolyam vége óta erdészeti munkákkal foglalkozik. „A Cigányság Foglalkoztatásáért” Kht (Kiskunmajsa): A szervezet a munkaügyi központtól kapott támogatással hozott létre egy raklapüzemet. A munkaügyi központ úgy adott egy éve pénzt nekik, hogy 11 „megváltozott munkaképességű” embert kell alkalmazniuk, jelenleg már 21 fő dolgozik itt. A támogatást újabb, a termelés növeléséhez szükséges gépekre kérték. A “Művelt Cigányifjúságért” Alapítvány (Gyomaendrőd): A szervezet 2001-ben 11 helyi asszony részvételével valósított meg egy varrómunkás tanfolyamot, ami OKJ-s vizsgával zárult. A pályázatban a szervezet varrógépekre és ehhez a munkához szükséges kisebb eszközökre (vasaló, tisztázó gép, gomblyukkötő, stb.) kért és nyert támogatást. Lungo Drom (Olaszliszka): A szervezet sikerrel működtet egy fűrésztelepet, amit egy éve hoztak létre. A pályázati támogatásból egy műhelyt építettek fel, megfelelő gépeket vásároltak valamint mind a telephelynek, mind a tevékenységnek az engedélyeztetését elvégezték. Sárköz Alapítvány (Decs): A szervezet a pályázatában egyrészt mikrobuszra, másrészt szerszámokra kért és nyert támogatást, amik segítségével azóta már az építőiparban sikeres alvállalkozóként tevékenykedik, nyolc-tíz embernek rendszeres munkát biztosítva.

A szervezet szerepe (vezető, partner) és a program megvalósításban való részvételének mértéke

Az Autonómia Alapítvány, szerződéses viszonyban áll a támogatott szervezetekkel.

Az alapítvány meghirdette a programot, egy döntéshozó bizottság segítségével kiválasztotta a pályázatok alapján a támogatottakat, és folyamatosan nyomon követte a szervezetek által bonyolított foglalkoztatási projekteket, végül értékelte a programot.

 

A program költségvetése

A Roma Kisüzemi Programban 2001-ben összesen 21 millió forint támogatást osztottunk ki, ehhez az összeghez kb. 3 millió forint egyéb költség járult (bérköltségek, irodafentartási költségek…stb.)

A program támogatói

  • Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (cím: 1037 Bp., Bokor u. 9-11. Tel: 388-1270 támogatás: 10 millió forint)
  • Charles Stewart MOTT Foundation (cím: USA 1200 MOTT Foundation Building MI 48502-1851 Tel: +1 810 238 5651 támogatás: 14 millió forint)

Támogatók

  • Országos Foglalkoztatási Közalapítvány
  • Charles Stewart MOTT Foundation

Részletek

Büdzsé24000000