Közelebb a közösségekhez – Autonómia

Közelebb a közösségekhez

2016-01-01 -
2017-06-30
Fejlesztés Képzés

Településeinken számos, akár évtizedek óta jelenlévő problémával, nehézséggel nézünk szembe. Némely kihívás kapcsán tanácstalanság van bennünk, nem tudjuk merre is induljunk, eszköztelennek érezzük magunkat. A nemcselekvésnek társadalmi ára van, a problémák halmozódnak, szétfeszítik a közösségeket, feszültségekhez vezetnek.

Egy prosperáló településhez sok mindenre szükség van, ezek közül az egyik legfontosabb a helyi akaratok, önszerveződő közösségek megszervezése, a helyi kulcsszereplők megnyerése, partnerségbe szervezése. Ezen összefogott akaratokból számos közösen megálmodott, közjót szolgáló kezdeményezés születhet. A humán tőkére és az együttműködésekre építhetünk, ezek akkor is használhatóak, ha éppen nem találunk pályázati forrást. A széles társadalmi részvételen alapuló szociális, egészségmegőrzési, közösségi, kulturális fejlesztések nagy valószínűséggel jelentősebb külső erőforrások bevonása nélkül is fenntarthatóak, és természetesen ezek a fejlesztések hatással lehetnek az egyes emberek foglalkoztathatóságra is.

A Közelebb a közösségekhez program célja 15 településen, helyi közösségi bevonással olyan fejlesztési folyamatok elindítása, melyek a romák mind hatékonyabb integrációjára is lehetőséget adnak. Fontos, hogy nem romaprogramokról, hanem a romák bevonását elősegítő, az aktív részvételükre is számító tevékenységek, események megvalósításáról beszélünk.

A megvalósításba bevont települések a következők: Babócsa, Bakonya, Báta, Bolhás, Dombóvár, Homrogd, Ináncs, Kazár, Karancslapujtő, Kővágószőlős, Kővágótöttös, Kálmáncsa, Nagymányok, Szuhogy, Tar. A program keretén belül az együttműködő települési önkormányzatoknak az egyes ügyekre szervezendő csapat- és partnerség építésén túl segítünk alaposan végiggondolt, felépített és megvalósítható stratégiák megalkotásában, téttel bíró kezdeményezések, akár helyi összefogással vagy külső segítséggel megvalósítható projektötletek kitalálásában.

Az Autonómia munkatársainak feladata a helyi roma közösségek megszólítása, a kulcsszereplők beazonosítása, önszerveződő közösségek segítése, a helyi integrációs tervek újragondolása, a lokális kapacitások, együttműködési készségek fejlesztése képzések, tanulmányutak és kis helyi projektek segítségével, illetve nagyobb EU-s pályázatokra pályázatok fejlesztése a közösségek bevonásával.

A megvalósításban Magyarországon a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége vesz részt, az ERGO hálózat pedig nemzetközi terepen segíti az  eredmények bemutatását. A településeken végzett fejlesztő munkát dokumentáljuk, abból esetleírásokat, szakmapolitikai ajánlást fogalmazunk meg, majd ezeket partnereink segítségével bemutatjuk itthon és Brüsszelben.

Partnerünknek, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének a projektet bemutató kiadványa:

PROJEKTTERVEZŐ KÉPZÉS:

TANULMÁNYÚT:

SZAKPOLITIKAI AJÁNLÁSOK:

Szakpolitikai ajánlások_hosszú

Szakpolitikai_ajánlások_rövid

Útmutató projekttervezéshez

 

TÁMOGATÓ:

„With financial support from the „Rights, Equality and Citizenship” Programme of the European Union”

Partnerek

  • Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
  • European Roma Grassroots Organisations

Támogatók

  • Európai Unió, DG Justice