„Pénzügyi fejlesztő illetve energiahatékonysági programok hatásai a mélyszegénységben élők körében” konferencia Miskolcon – Autonómia

„Pénzügyi fejlesztő illetve energiahatékonysági programok hatásai a mélyszegénységben élők körében” konferencia Miskolcon

-

 

 

Az Autonómia Alapítvány tisztelettel meghívja önt a 2013. június 21.-én megrendezésre kerülő „Pénzügyi fejlesztő illetve energiahatékonysági programok hatásai a mélyszegénységben élők körében” című konferenciájára.

A konferencia célja a pénzügyi fejlesztő programok, illetve az energiahatékonysági programok alkalmazási lehetőségének elemzése, tapasztalatainak összegyűjtése.

A konferencia résztvevői a célcsoporttal (főként mélyszegénységben élő roma közösségek) és fejlesztő programok tervezésével foglalkozó szociális szakemberek, fejlesztő programokkal tapasztalatot szerzett civil szervezeti vagy pénzügyi szakértők, roma integrációval foglalkozó szakpolitikusok, fejlesztési programok helyi lebonyolítói, önkormányzati vezetők.

Helyszín: Miskolc, Nemzetközi Kereskedelmi Központ (ITC),

3530 Miskolc Mindszent tér 1.

A konferencia tervezett programja:

10.00-10.15 Köszöntő Béres Tibor (Autonómia Alapítvány)

10.15-11.45 Az Autonómia Alapítvány SIMS pénzügyi fejlesztő programjának tapasztalatai

Béres Tibor – Gosztonyi Márton (Autonómia Alapítvány)  

A SIMS program keretében három eltérő megtakarítási, közösségi-hitelezési, és „bankolási“ modell (IDA, Esélykassza, CAF) adaptációja valósult meg hátrányos helyzetű kistérségekben. Az előadás olyan kérdésekre keresi a választ, hogy mennyire adaptálhatóak hazánkban, a szegénységben élők körében a közösségi-pénzügyi programok? Milyen tapasztalatok, sikerek vagy kudarcok kísérik a közösségi-pénzügyi körök megvalósulását és a mikro-hitelezést, az alacsony jövedelmű háztartások körében?

11.45-12.00 Kérdések/Vita                       

12.00-12.45 Ebédszünet      

12:45-13:30 Önrendelkezés a gyakorlatban, a közösségi pénz és az energiahatékonyság példáján keresztül. Hogyan lehet a mai környezeti-, szociális-, gazdasági válságra gyakorlatias válaszokat adni, és miért érdemes gyakorlati válaszokat adni ezekre? 

Zalatnay László (Inspi-Ráció Egyesületet)          

Az előadás a helyi pénz, a közösségi pénz, a forintot helyettesítő fizetőeszközök Nyíregyházán történő bevezetésének lehetőségeit járja körül. Az előadás során egyfelől a közösségi pénz közgazdaságtani háttere, másfelől egy konkrét hazai példa tapasztalatai kerülnek majd bemutatásra.

Az előadás továbbá a szalmabála építészet új irányait járja körül. Arra keresi a választ, hogy hogyan lehet kialakítani közösségi finanszírozást e téren, azaz hogyan lehet a bankokat kihagyva energetikai célú fejlesztéseket megvalósítani Magyarországon.

13.30-14.00 Technológia a terepen – egyszerű energetikai megoldások egy közösségi biobrikett projekt és egy képzéssorozat tapasztalatainak tükrében Feldmár Nóra, Mester Attila (Profilantrop Egyesület)

Az előadás az energiahatékonysági megoldásokat mutatja be, melyek a gyakorlatban is hasznosítható praktikus tudásra épülnek és az alacsony jövedelmű háztartások számára is elérhető megoldásokat nyújtanak.

14.00-14.15  Kérdések/Vita

14.15-14.30 Kávészünet

14.30-15.15Energiaszegénység, lakhatási szegénység a Habitat programjaiban Szekér András (Habitat for Humanity Magyarország)

Az előadás a Habitat for Humanity Magyarország munkáját mutatja be. A lakhatási szegénységgel foglalkozó ökumenikus keresztény civil szervezet célja, hogy a világon minden ember számára elérhető legyen a tisztességes és fenntartható otthon. A szervezet Magyarországon 1996 óta működik. 2012 márciusáig több mint 2000 család lakhatási gondjain segítettek különböző struktúrájú programjaikkal. 149 családot költöztetettek új otthonba, közel 550 család lakását újították fel, képzéseiken pedig több mint 1300 család vett részt.                            

15.15-16:00 Közösségi Építkezés – A Szociális Építőtábor tapasztalati

Kovács Vera (Szociális Építőtábor Egyesület)                              

Az előadás a Szociális Építőtábor eddigi munkáját, fejlesztéseit mutatja be. Az egyesület célja, hogy egy olyan megoldást vezessenek be, mely során a lakók a saját maguk, vagy szomszédjaik által használt épületeken dolgozhassanak, ezzel egyrészt tartozásukat/adósságukat csökkenthetik, másrészt pedig lakóhelyük minőségét javíthatják. A programok elsődleges célcsoportját azok az adósságspirálba, kilátástalan helyzetbe került szociális bérlakók alkotják, akik készek tenni önmagukért, saját helyzetük javításáért, környezetükért. Ez a program fontos lépés lehet afelé, hogy a lakóközösség felismerje a helyi problémák közös megfogalmazásának és megoldásának lehetőségét, a hatékony érdekképviselet fontosságát.

16:00-16:15 Kérdések/Vita

Megtisztelő részvételére feltétlenül számítunk!

jelentkezés:

szíveskedjen visszajelezni június 19.-ig, Vankó Annamária projektasszisztensnél a (06 1) 237-6027-es telefonszámon, vagy a vankoa@autonomia.hu email címen.