MEGHÍVÓ a „Telepfelszámolás – vízió és gyakorlat” című szakmai műhelyre – Autonómia

MEGHÍVÓ a „Telepfelszámolás – vízió és gyakorlat” című szakmai műhelyre

-

Az Autonómia Alapítvány tisztelettel meghívja Önt a „Telepfelszámolás – vízió és gyakorlat” /A szegregált telepek felszámolására, az ott élők segítésére eddig megvalósított programok tapasztalatai, és az aktuális komplex telep-program víziója/ című szakmai műhelyre.

Időpont: 2012. március 26. 10.00. – 16.00.

Helyszín: Cirko-Gejzír Mozi, 1055 Budapest, Balassi Bálint utca 15.

A szakmai műhely aktualitását az adja, hogy 2012 februárjában a kormányzat meghirdette „komplex telep-programját”, és 4,6 milliárd forintos pályázati keretet nyitott meg a telepszerű szegregátumokban élők helyzetének javítására. A pályázati program szakmai víziójának és a kormányzat jövőbeni terveinek megismerésére és a szakmai reflexiókra, párbeszédre szeretnénk lehetőséget teremteni, számba véve a korábbi programok tanulságait.

A programra olyan résztvevőket invitálunk, akik

  • ismerik a helyzetet, gondolkodnak megoldási lehetőségekről,
  • akiknek első kézből szerzett tapasztalatai vannak a telep-felszámolási kísérletekről, vagy
  • éppen most tervezik, hogy helyben kezdenek valamit a problémával, és
  • akik döntési helyzetben vannak a szegregált telepeken élőket célzó programokról, a probléma kezelésére szánt kormányzati forrásokról.

A tematikát és a részletes programot a mellékletben olvashatja!

____________________________________________________

Két fontos információnk van, amiről tájékoztatnunk kell titeket a rendezvénnyel kapcsolatban:

1. Örömünkre szolgál, hogy a jelentkezések száma minden elképzelésünket felülmúlta, és igazolja azt, hogy milyen nagy igény van az építő, és amire készülünk, őszinte szakmai párbeszédre. Tegnap estig hetvenhárman jelezték, hogy részt kívánnak venni, igen nagy számban vidékről is.
A jelentkezők száma meghaladja a helyszín nagytermének kapacitását (Budapest, és talán Európa legkisebb mozijáról beszélünk). Nem szerettünk volna senkit visszautasítani, akit érdekel a nap programja, így most azon dolgozunk, hogy a mozi kistermébe átvigyük a hangot és képet, így mindkét teremben követni lehet majd az előadásokat és a beszélgetést. Ez kisebb kényelmetlenséggel járhat, hiszen a kérdések feltételéhez át kell menni a nagyterembe. Bízunk benne, hogy kárpótolnak minden résztvevőt az előadások és a fontos gondolatok.

2. Sajnálattal tájékoztatlak benneteket, hogy a jelenleg meghirdetés alatt lévő TÁMOP-5.3.6-11/1 Komplex telep-program kidolgozói, és annak szakmai megvalósításáért felelős állami szereplők, nagy valószínűséggel nem vesznek részt a szakmai műhelyen.

Az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese tegnapi levelében jelezte, hogy a rövid felkészülési idő miatt nem lát lehetőséget arra, hogy a felkért előadásra érdemben fel tudnának az NFÜ kollegái készülni, így az NFÜ részvételét nem tudja biztosítani.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) eddig nem válaszolt a március 13-i  megkeresésünkre. A Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) igazgató helyettese ugyan korábban jelezte, hogy fontosnak tartja a rendezvényt, és ő, vagy a programért felelős munkatársa részt fog venni a szakmai napon, ám ma reggeli levelében sajnálattal arról tájékoztatott, hogy mégsem lesznek jelen.

A komplex telep-program kidolgozóitól és szakmai felelőseitől egyébként azt kértük, hogy foglalják össze a program szakmai alapvetését, vízióját, a programtól várt eredményeket, és a TKKI mutassa be a szakmai megvalósítást támogató szolgáltatásait, tevékenységei módszertanát, amelyeket a projektgazdák számára kötelezően előír a pályázat.

Jelen állás szerint, úgy tűnik, hogy a 4,6 milliárdos Komplex telep-program tervezői és felelős megvalósítói közül egyedül az Országos Roma Önkormányzat fogja képviseltetni magát a szakmai műhelyen.

Azt reméljük, hogy a felszabadult időkeret lehetőséget ad arra, hogy a korábbi telepes programokban érintett megvalósítók, valamint az azokat támogató szakemberek a tapasztalataikat megosszák, s hogy valódi párbeszéd alakuljon ki köztük és az érdeklődő közönség között.

A szakmai műhelynapon közösen megfogalmazott tapasztalatokat, javaslatokat írásba foglaljuk, és e-mailben eljuttatjuk majd minden bejelentkezett érdeklődőnek.

Csalódást senkinek nem szeretnénk okozni a tervezett programtól való eltérés miatt, ezért kérnénk benneteket, hogy mindezekkel számolva döntsetek a szakmai műhelyen való részvételetekről.

A hétfői találkozásban bízva,

Üdvözlettel:

Nun András

Autonómia Alapítvány