Indulnak a bonyhádi, teveli, kisvejkei felújítások – Autonómia

Indulnak a bonyhádi, teveli, kisvejkei felújítások

-

Építőtábort szerveznek a Szociális Építőtábor Egyesület tagjai és önkéntesei három Tolna megyei településen augusztus 21-e és szeptember 4-e között az Autonómia Alapítvánnyal együttműködve. A tábort szervező – főként egyetemista és pályakezdő – fiatalok Bonyhádon, Tevelen és Kisvejkén végeznek lakásjavítási munkálatokat és tanodafoglalkozást.

A program célja a családok pénzügyi tudatosságának növelése és az, hogy a résztvevő családok takarékoskodással elmozduljanak az öngondoskodás irányába. Az önkéntesek a felújítás keretében a lakók életkörülményeit befolyásoló javításokat végeznek el, mint például az ázó falak javítása, hőszigetelése, nyílászárók javítása.

A tábor az Autonómia Alapítvány és Habitat for Humanity együttműködésével létrejött IDA lakhatási program keretei között valósul meg, résztvevői olyan alacsony jövedelmű családok, akik hosszú időn keresztül havi rendszerességgel takarítanak meg kis összegeket. A családok pénzügyi képzésen is részt vesznek, majd a megtakarítási időszak végén a megtakarított összeggel azonos mértékű kiegészítő támogatást kapnak.

A tábor kedvezményezettjei tehát olyan családok, akik elkötelezettek lakhatási körülményeik javításában, az önkéntesek csapata pedig a rendelkezésükre álló összeget szeretné önkéntes munkájuk értékével növelni. Az építkezések alatt az önkéntesek és a résztvevő családok építésvezetők szakmai támogatásával, közösen fognak dolgozni a házak javításán.

A Szociális Építőtábor Egyesület önkéntesei kiegészítő programként augusztus 22-27-e között gyerektábort is szerveznek a kisvejkei tanoda gyerekeinek. Ők nem feltétlenül a résztvevő családok gyerekei, hanem olyan hátrányos helyzetű gyerekek, akik az iskolaidő után és nyáron is részt vesznek a tanoda foglalkozásain.

Az önkéntescsapat nem először szervez szociális lakásjavítási célú tábort: tavaly áprilisban és augusztusban a nagykanizsai Ligetvárosban szervezték meg első önálló projektjüket. Ekkor a szociális építőtábor koncepciójának megfelelően a kanizsai önkormányzat tulajdonában álló szociális bérlakások lakbérhátralékkal rendelkező lakói saját környezetükért dolgoztak és munkanapjaik arányában csökkenthették elmaradásukat az önkormányzat felé. A két turnus alatt három ház, összesen 12 család lakhelye került felújításra és több mint 40 család csökkentette vagy dolgozta le tartozását, a legtöbb esetben tartósan kikerülve adós helyzetéből.

Az önkéntesek részvétele az idén feltételhez kötött: kötelezően részt vesznek a Habitat for Humanity építésvezetőjének munkavédelmi képzésén, és legalább két teljes munkanapot töltenek el a táborban.

A Szociális Építőtábor Egyesület célja a lakók helyzetének javításán felül az is, hogy különböző helyen és helyzetben élők találkozhassanak, együtt dolgozhassanak. Az önkéntesek utazására és a Gyerektábor programjaira az EON Tetterő pályázat 1. díja ad fedezetet, melyből az egyesület tagjai a tábor ideje alatt közösségi programokat is szerveznek a résztvevők számára.