A Finanszírozási Mechanizmus Iroda közleménye a Norvég Alapok magyarországi felfüggesztéséről – Autonómia

A Finanszírozási Mechanizmus Iroda közleménye a Norvég Alapok magyarországi felfüggesztéséről

-

A magyarországi EGT/ Norvég Alapok felfüggesztésének helyzete

Az EGT/ Norvég Alapok magyarországi kifizetéseit 2014. május 9-én függesztették fel a támogatók, mivel a magyar fél megszegte  az Alapok  lebonyolítására és ellenőrzésére vonatkozó megállapodást.

A kifizetések felfüggesztését a donorok abban az esetben vizsgálják felül, ha az alábbi problémákra a nemzetközi megállapodásoknak megfelelő megoldás születik:
1) Nemzeti Kapcsolattartó létrehozása;
2) A már létrehozott Lebonyolító Ügynökség folytatólagos fenntartása;
3) A Finanszírozási Mechanizmus Iroda  (FMO) által működtetett EGT/ Norvég Civil Támogatási Alap szerepkörének és felelősségi köreinek tiszteletben tartása. Pontosabban az éppen folyamatban levő Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) által folytatott ellenőrzések azonnali visszavonása szükséges. A magyarországi EGT/Norvég Civil Támogatási Alap ellenőrzése a Finanszírozási Mechanizmus Iroda feladata.
A június 12-én tartott magas szintű tárgyalások során ezen feltételekez a felek megbeszélték. A Magyar Kormány a tárgyalást követően június 17-én közleményt bocsátott ki. Ez a közlemény ugyanakkor nem reagált az Alapok felfüggesztésével kapcsolatos összes nyitott kérdésre. Erre június 25-i levelében reagált az FMO a magyar miniszterelnökségnek címzett levelében. 
A donorok felszólították a Magyar Kormányt, hogy a tárgyalások folytatásának érdekében minden nyitott kérdésre reagáljon.

A magyar miniszterelnökségnek címzett június 25-i levél (angolul, pdf)