Képzési programok – Autonómia

Képzési programok

-

Alapfokú képzés

Az alapfokú iskolai végzettséggel nem rendelkező emberek az elsődleges munkaerőpiacon csak mint alkalmi, illetve feketemunkások tudnak megjelenni, szakképzetlen munkaerőként nincs lehetőségük elhelyezkedni. Az iskolai végzettség hiánya miatt a munkaügyi központok képzési, átképzési programjaiban sem tudnak részt venni, mivel ezek bemeneti követelménye szinte minden esetben az alapfokú végzettség. A régió általános iskolái – forráshiányra hivatkozva – nem indítanak felnőttek számára képzéseket, az alapfokú végzettséget iskolarendszeren kívül megszerezni kívánóknak lakóhelyüktől távolabb van erre alkalmankénti lehetőségük. Utóbbi esetben azonban a közlekedési költségek teszik szinte elérhetetlenné számukra a képzéseket. Egy komplex felnőttoktatási-, foglalkoztatási program keretében a fentiek miatt az alapfokú végzettség megszerzésének az esélye azért is elöntő fontosságú, mivel azáltal válnak a résztvevők képessé arra. hogy egyáltalán az államilag támogatott munkaerő-piaci eszközökhöz hozzá tudjanak férni, mondhatni képezhetővé valljanak.

Azt, hogy az alapfokú képzettség megszerzésére feltétlenül szükség van, az is jelezte, hogy a képzésre igen jelentős volt a jelentkezés. A program idő- és pénzkeretei miatt csupán a 7. és a 8. osztály elvégzésére nyílott lehetőség, holott sok jelentkező esetében több osztály elvégzésére lett volna szükség. A képzést végül 24 fő fejezte be sikerrel. Sajnálatos, hogy éppen az alapfokot biztosító programelem esetében volt a legnagyobb a lemorzsolódás (mintegy 10 fő), ami elsősorban a fiatal résztvevők igen jelentős motivációs hiányával magyarázható. A program fontosságát jelzi az is, hogy a munkaügyi központ hasonló képzési program beindítását tervezi.

A programelem adatai:

Résztvevők:      24 fő

Partnerek:         Rákóczi Zsigmond Általános Iskola, Vizsoly Phralipe Vizsolyi Tagszervezete

 

Szakmásító képzések

Az OKJ végzettséget nyújtó képzések tervezésekor a helyi igényeket illetve lehetőségeket, valamint a rövid- és középtávon várható gazdasági fejlesztési terveket vettük figyelembe. Ezek közé tartozik hűtőházak építése valamint az M3-as autópálya tervezett építése Szlovákia felé – ezek munkalehetőségét biztosítanak könnyű- és nehézgépkezelők számára. A már működő erdészeti vállalkozások humán fejlesztése jelentette a képzések másik ágát, ez olyan végzettségeket kívánt biztosítani, ami által a hosszú távon is munkát tudnak vállalni a sikerrel vizsgázók. A tervezett szakmák között voltak nőket célzók is – a roma szervezetek által felmért igényeket alapul véve virágkötő képzést szerveztünk. A program során készült felmérés adatai egy bolti eladói képzés iránti keresletet jeleztek, ezt a tréninget a költségvetés átcsoportosításával illetve a tartalékkeret felhasználásával tudtuk megvalósítani.

A képzések minimális lemorzsolódással valósultak meg (1 fő egészségügyi okok miatt hagyta abba a képzést). Ennek legfőbb oka az volt, hogy mind az időbeosztást, mind a képzések helyszíneit tekintve a lehető legrugalmasabban valósultak meg a tréningek. Az oktatás helyszíne minden esetben valamelyik kistelepülés volt, rövid utazásokkal el tudták ezeket érni. Igaz, a helyi közlekedés sugaras elrendezése miatt még így is a roma szervezetek igen jelentős logisztikai munkájára volt szükség, több képzésre a szervezetvezetők szállították a hallgatókat. A képző szervezetek, intézmények minden esetben figyelembe vették a hallgatók igényeit, ennek megfelelően közösen alakították ki az órarendeket. Fontos szempont volt, hogy a képzések túlzottan ne húzódjanak el, a résztvevők számára ugyanis jelentős motivációs tényező volt egyrészt a program időbeni „beláthatósága". Másrészt döntő volt az oktatás szezonális tervezése, vagyis lehetőség szerint a téli, kora tavaszi hónapokban legyenek a tréningek, ne pedig a mezőgazdasági napszám idején.

A szakmásító képzéseket a miskolci Andrássy Gyula Műszaki Középiskola valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Iparszövetség Oktatási központja bonyolította le. A képzések akkreditált tematikáját a képző intézmények biztosították, ugyancsak ők bonyolították le a jelentkezők előzetes orvosi és szakmai alkalmassági szűrését, valamint a vizsgáztatását.

A képzések során a gyakorlati helyszíneket a települési önkormányzatok illetve a Fejlesztési Társulás tagjai biztosították.

A program keretében a következő szakmásító képzések valósultak meg:

Nehézgépkezelő képzés

Résztvevők: 20 fő

Partnerek: Andrássy Gyula Műszaki Középiskola, Miskolc Lungo Drom Mérai Tagszervezete FÜ-TA-KA Kft, Encs

 

Fakitermelő képzés

Résztvevők: 19 fő

Partnerek: Andrássy Gyula Műszaki Középiskola, Miskolc Phralipe Vizsolyi Tagszervezete

 

Virágkötő képzés

Résztvevők: 14 fő

Partnerek: Borsod Abaúj Zemplén megyei Iparszövetség Oktatási Központja Phralipe Korláti Tagszervezete

 

Motorfűrész-kezelő képzés

Résztvevők: I5 fő

Partnerek: Andrássy Gyula Műszaki Középiskola, Miskolc Rom Som Alapítvány, Tomor

 

Könnyű-és nehézgépkezelő képzés

Résztvevők: 20 fő

Partnerek: Andrássy Gyula Műszaki Középiskola, Miskolc Phralipe Korláti Tagszervezete

 

Bolti eladó képzés

Résztvevők: 16 fő

Partnerek: Andrássy Gyula Műszaki Középiskola, Miskolc Phralipe Vizsolyi Tagszervezete