GY.I.K. (Gyakran ismételt kérdések) – Autonómia

GY.I.K. (Gyakran ismételt kérdések)

-

GY.I.K. (Gyakran ismételt kérdések)

Néhány gyakran elhangzó kérdéssel (GY.I.K.) és azokra adott válaszokkal szeretnénk érthetőbbé tenné, hogy miről is szól ez a program:

Kérdés:
Csak romaprojektek jöhetnek szóba?
Válasz:
A projektnek mindenképpen érinteni kell a romákat, az ő részvételükkel kell, hogy megvalósuljon, de nem kell, hogy ők legyenek a kizárólagos célcsoport.

Kérdés:
Mi az, hogy projektfejlesztés?
Válasz:
Egy probléma/ötlet közös végiggondolása,- és beszélése, megszövegezése olyan formában, hogy az a projektben szerepet vállalók, a lehetséges partnerek vagy a pályázatok értékelői számára is könnyen érthető és világos legyen.

Kérdés:
Mit kell nekünk adni?
Válasz:
A pályázónak kell, hogy legyen egy csapata, és jó, ha van egy ötlete. Ezen túl biztosítania kell egy helyiséget, ahol nyugodtan együtt dolgozhat egy 5-10 fős csapat. Egy ötlet még nem egyenlő a projekttel! Egy projekt csak akkor kerek, és abból akkor könnyű pályázatot írni, ha tisztázzuk és megfogalmazzuk a legalapvetőbb kérdéseket, mint például:
• miért, kikkel csináljuk,
• milyen lépéseket és hogyan tervezünk,
• azok mikor és mennyiből valósulnak meg
• és, hogy milyen eredményeket szeretnénk elérni, felmutatni.
Mindehhez tehát szükséges egy csapat, több alkalommal össze kell jönnünk és órákon keresztül beszélgetnünk, vitatkoznunk, dolgoznunk kell.

Kérdés:
Mi van, ha nincs ötletünk?
Válasz:
Sebaj! Ha van egy csapat, akkor már el tudunk indulni: megfogalmazható problémát és arra megoldásként egy pár ötletet biztosan találunk akár már az első találkozó végére.

Kérdés:
Önök biztosan tudják, hogy mit kellene csinálni, megmondják nekünk, hogy mire pályázzunk?
Válasz:
Valóban sok projektet láttunk, ezeknek a tapasztalatát meg tudjuk osztani, tudunk mesélni jó és rossz példákról. Sajnos azonban az a helyzet, hogy ezek a jó példák nem adaptálhatóak egykönnyen, vagyis mindig ki kell tudni találni a saját viszonyokra használható ötleteket, önöknek és nem másnak kell megvalósítani az azokból kidolgozott projektet.

Kérdés:
Ez elég macerásnak tűnik, mi van, ha nekünk erre nincs időnk, és még csapatunk sincs, megírják-e helyettünk a pályázatot?
Válasz:
Nem. A legtöbb messziről jött ember – köztük a magát áruba bocsátó pályázatíró – semmiféle helyismerettel nem rendelkezik, így a helyi igényekre, viszonyokra, kapacitásokra nem reflektáló, formára szép, de nagy valószínűséggel tartalmatlan, megvalósíthatatlan (konzerv)pályázatokat tud csak szállítani. Az önök aktív részvétele nélkül mi is csak ezt tudnánk, de ennek semmi értelmét nem látjuk, hiszen, ha a pályázat kidolgozásában nem tudnak a helyiek részt venni, akkor valószínűleg a megvalósítással is gondok lesznek.
A problémáikat maguknak kell megoldaniuk, kár arra várni, hogy más lép majd önök helyett.

Kérdés:
Akkor mit kapunk?
Válasz:
Segítünk önöknek eljutni oda, hogy legyen egy alaposan végiggondolt, felépített és megvalósítható, téttel rendelkező projektjük. Pályázati projektek kidolgozásában járatos munkatársakat adunk, akik keretet adnak a projektek fejlesztésének:
• meglátogatják az ötletgazdákat,
• megismerkednek az ötlettel,
• szorgalmazzák azok összehívását, akiket még érint az ötlet és bevonhatóak a projekt kidolgozásába,
• segítenek a partnerség építésben,
• fejlesztési ütemtervet készítenek és találkozókat egyeztetnek.
• vezetik a találkozókat, mederben tartják a vitákat, segítik a konszenzus létrejöttét,
• dokumentálnak, emlékeztetőket készítenek.
A személyes találkozókon túl telefonon és e-mailben tartjuk a kapcsolatot, biztosítunk konzultálási lehetőséget.
A projektfejlesztés tehát időigényes és fárasztó, ugyanakkor élvezetes, mivel olyat csinálunk, amit ritkán: együtt dolgozunk és megtanulunk valamit, amit a későbbiekben használni tudunk.

Kérdés:
Jól értjük, hogy összejövünk párszor, beszélgetünk, megegyezünk dolgokban, majd önök megírják a pályázatot?
Válasz:
Nem. Önök helyett még akkor sem írunk semmit, ha közösen fejlesztünk. A pályázatok megszövegezése, az űrlapok kitöltése is az önök feladata. Ezt is meg kell tanulniuk! Segítünk pályázati útmutatók, űrlapok értelmezésében, az egyes kérdésekre adandó válaszokat kezdetben közösen szövegezzük, majd önállóan házi feladatként önök dolgoznak azokon tovább, mi pedig az elkészült anyagokat ellenőrizzük.

Kérdés:
Mennyi időre van szükség egy projekt fejlesztéséhez?
Válasz:
Ez változó. Egy egyszerűbbnek tűnő projekt alapos kidolgozása is minimum 3-4 félnapos alkalmat, míg egy összetettebb projekt fejlesztése és pályázatba öntése akár 6-10 félnapos találkozót is igényelhet.
Ennél kevesebb alkalom csak felületes munkára elegendő.

Kérdés:
Mennyibe kerül nekünk ez a szolgáltatás?
Válasz:
Semmibe, a projektfejlesztési szolgáltatás ingyenes.

Kérdés:
Mi a garancia, hogy nem hagynak magunkra?
Válasz:
A program finanszírozása biztosított, csak abban az esetben szakítjuk meg az együttműködést, ha nem jön össze egy csapat és/vagy a helyi fejlesztési csoport tagjai képtelenek az együttműködésre és/vagy nem jelennek meg az előre egyeztetett alkalmakon, így a közös munka lehetetlenné válik.

Kérdés:
Milyen típusú projektek fejlesztésében tudnak segíteni?
Válasz:
Elsősorban a humán – társadalmi, szociális, egészségügyi, kulturális, közösségi – fejlesztések azok, amelyek szerintünk a fent vázolt fejlesztési módszert igénylik. Infrastrukturális beruházásokhoz kapcsolódó pályázatok fejlesztéséhez nem értünk, ahhoz sokkal inkább mérnökökre van szükség.

Kérdés:
Hol vehetjük fel a kapcsolatot önökkel?
Válasz:
E-mail címünk: projektfejlesztes@autonomia.hu
Faxszámunk: 06 1 237 6029
Központi telefonszámunk: 06 1 237 6021
Postacímünk: 1137 Budapest, Pozsonyi út 14. II/9.
Weblapunk: www.autonomia.hu