Csereháti Roma Önsegítő Közhasznú Egyesület – Autonómia

Csereháti Roma Önsegítő Közhasznú Egyesület

-

Csereháti Roma Önsegítő Közhasznú Egyesület

A Svájci Magyar Civil Alap által támogatott 2013 májusa és 2014 áprilisa kötött zajló projekt címe: "Ifjúság-Közösség-Média Médiahálózat fejlesztése a Cserehát 10 kistelepülésén"

A települések a következőek: Lak, Szakácsi, Tomor, Léh, Kázsmárk, Halmaj, Felsővadász,

Kiskinizs, Selyeb, Abaújszolnok.

A projektnek kettős célja van, hosszú távú célja, hogy az említett 10 településen 3 fős helyi roma fiatalokból álló média stábokat hozzon létre. A 30 fiatal képzése a projekt fő célkitűzése, ugyanakkor cél még a fiatalok mentorálását végző már évek óta a térségben működő Cserepressz sajtóügynökség munkatársainak szakmai továbbképzése. A fiatalok kiválasztását megelőzően, a Cserepressz hírügynökség munkatársai  részt vettek egy nyári tábor keretében zajló szakmai továbbképzésen, ahol országosan elismert médiaszakemberek (Tamás Tibor újságíró, Soós B. Péter (Népszabadság Online felelős), Ács Emese (RTL-klub), Léderer Pál (NOL nyug. főszerkesztő), Takács Gábor István (TASZ médiacsop.), Bordás Róbert (vágó) képezték a későbbi mentorokat (Siroki Viktor, Siroki Péter, Horváth Elemér, Guba Attila, id.Siroki László, Musa Noémi, Horváth Balázs, Németh Ferenc, Horváth Kálmán, Mogyoró László). Ezt követően került sor a fiatalok kiválasztására egy nyári tábor keretében. A kiválasztott stábok tagjai, azóta is rendszeresen részt vesznek a heti képzéseken, mentori találkozókon, ahol a filmkészítés alapjait sajátítják el. A Cserehát Hangja Csoport havonta legalább 1 szerkesztőségi értekezletet tart, ezeken az értekezleten a továbbfejlődés szándékával értékelik az elkészült munkákat, és egyeztetik az előre tervezhető munkákat, kiosztják a feladatokat.

A projekt hosszú távú célja, hogy a kisfilmeket készítő roma fiatalok filmes tudása növekedjen, önkifejező és együttműködési képessége javuljon, melynek segítségével a jövőben a helyi döntéshozatali folyamatokban is részt tudnak majd venni. A projekt fő célja a helyi stábok egyéni fejlesztése, és az országos médiához kapcsolódva a térség kulturális életének, helyi sajátosságainak rögzítése, bemutatása, a helyi roma szakemberek hálózatba szervezése, akik a média segítségével bemutathatják, hogy hol tart a romák valós társadalmi integrációja a kistérségben. A program több partnerségi és szakmai közös munkája, egy térségi média hálózat, hírügynökség és médiaközösség létrehozása. Fontos cél a térségi foglalkoztatás elősegítése azon keresztül, hogy a programban képzett fiatalok önállóan munkát tudnak majd vállalni kommunikáció és média területen.

A projekt befejezését követően a fiatalokból összeálló 3 fős stábok megszerzik a kellő tudást ahhoz, hogy önálló munkavégzésre alkalmasak legyenek. Ennek három iránya lehetséges:

  1. más civil szervezetek munkájába kommunikátorként való bekapcsolódás, a projektek dokumentációja, videók készítése
  2. a Cserökén belül önálló médiaprojektek továbbvitele
  3. önálló munkavégzés, magánmegrendelések teljesítése révén: lagzik és egyéb magánrendezvények videózása, fotózások, zenészek videóklipjei, pr-filmek készítése.

A megszerzett tudás révén nemcsak a fiatalok, maguk a Cserökében dolgozó, jelen projektben mentorként tevékenykedő munkatársak is a fenntartható fejlődést segítő tudáselemeket szereznek meg.

A projektzárására meghívják az országos médiában is elismert szakembereket, helyi televíziókat, online és papír alapú újságokat.

Minden elkészült videót feltesznek a Youtube és a facebook oldalakra:

  • http://www.youtube.com/results?search_query=cserepressz&oq=cserepressz&gs_l=youtube.3…401000.412281.0.413391.13.13.0.0.0.0.422.2014.4j2j1j2j1.10.0…0.0…1ac.1.11.youtube.a8-xopdDhEk

 A projekt megvalósulását támogató alaptól a szervezet az első támogatási részletből a filmkészítéshez szükséges eszközök megvásárlására fordított egy jelentős összeget, emiatt a működésre szánt összeg a második részlet utalása előtt elfogyott. Visszatérítendő támogatásként a program döntőbizottsága 945 460 Ft támogatást ítélt meg a szervezet számára.