Bhim Rao – Autonómia

Bhim Rao

-

Bhim Rao Egyesület

– Szendrőlád

http://bhimrao.hu/

A Bhim Rao Egyesület kiemelten közhasznú társadalmi szervezet, mely 2002-ben jött létre Szendrőládon, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Bódva völgyében. Az Egyesület alapvető célja a hátrányos helyzetű cigány és nem cigány fiatalok általános iskolából középiskolába, illetve középiskolából a felsőoktatás intézményeibe való bejutásának, valamint ezen intézményekben való sikeres helytállásának elősegítése és támogatása. A fentiekhez kapcsolódó tevékenység a műveltségfejlesztő és szociális munka – valamint egyéb olyan tevékenységek szervezése és végzése, melyek szintén elősegítik az Egyesület fő céljának megvalósítását. A Bhim Rao Egyesület a célcsoport hatékony oktatási és képzési tájékoztatását, intézményi kapcsolatfelvételét, felzárkóztatását segíti, illetve kulturális és szabadidős programok szervezését vállalta fel. Küzd a diszkrimináció, a hátrányos megkülönböztetés és a szegregáció ellen. A célok megvalósítása érdekében az Egyesület szorosan együttműködik más társadalmi szervezetekkel, kulturális, oktatási, foglalkoztatási és más egyéb intézményekkel.

Az Autonómia Alapítvány által támogatott beruházás, egy már meglévő projekt tovább fejlesztéséhez kapcsolódik az Egyesület által megvalósított Kincses Sziget – Térségi Tanoda Hálózat pályázathoz, valamint a História-völgy pályázat által kialakított UZSO PÁNI Roma Kulturális Központ szerves részét képezi. A jelenlegi projektek hatására olyan képzési, oktatási és kulturális programoknak ad teret a tervezett beruházás, melynek kapcsán mind a település, mind pedig a térség hatékonyan tud segítséget adni a hátrányos helyzetű lakosság számára.

Az Egyesület tevékenységének egyik eleme, hogy a roma identitás erősítését szolgálja a régióban, célja, hogy a roma kultúrát, hagyományokat megismertesse a többségi társadalom tagjaival is. Ehhez szorosan kapcsolódik a már említett História-völgy koncepciója, mely a természeti és történelmi emlékekben gazdag Bódva folyó és mellékvölgyei történelmi örökségét egy komplex turisztikai attrakcióként értelmező programban szándékozik bemutatni. A koncepció szerint a História-völgy az egész Aggtelek-Edelény turisztikai térség kulturális turisztikai kínálatának összefogására kiterjeszthető. A projekt részeként a program keretein belül hozták létre a szendrőládi Roma Kulturális Központot, melynek szerves részeként az Autonómia Alapítvány áthidaló kölcsönéből (3 530 414 Ft) megépülhet a színpad fedése és a kiállító fal kivitelezése, valamint az Egyesület vásárolhat egy színvonalas, számos igényt kielégítő fénymásoló berendezést. A színpad megépülése hozzájárul a tanodákban tanuló gyermekek részére színvonalas fellépéseket biztosításához, valamint Szendrőlád és a környező települések rendezvényeinek biztosításához. Ezenkívül, lehetőséget nyújt a település a környező települések lakossága, valamint az idelátogató turisták számára a településen működő nyugdíjasokból álló népdalkörnek a bemutatkozására, és helyi lakosokból összeállt amatőr színjátszó körnek a színvonalas fellépésére. A Budapesten működő Kugler Art Szalonnal és a Néprajzi Múzeummal való együttműködés kapcsán helyi kutatásokat szeretnének szervezni, illetve a roma kortárs művészeknek kiállító teret biztosítani, melyre a kiállítófal is lehetőséget biztosít. A felsorolt tevékenységek által szeretnék hirdetni a roma kultúra értékeit, az együttélés fontosságát, valamint bemutatni a kultúrák közötti azonosságot.

Az Egyesület tulajdonát képező Euroeffekt Nonprofit KFT szintén az Autonómia Alapítvány áthidaló kölcsönének (1 000 000 Ft) felhasználásával vásárolt egy hangosító berendezést, mely alapvető eszköz a színpadi műsorok biztosításához.