Drávavölgyi Cigány Fiatalok Szövetsége – Testvér óvoda program – Autonómia

Drávavölgyi Cigány Fiatalok Szövetsége – Testvér óvoda program

-

szervezetek:

DKKI Lakócsai Napközi-otthonos Óvoda
Keleti Városrészi Óvoda Eszperantó utcai Tagóvodája Pécs

A Norvég Civil Alap pályázatán nyert összegből tudtuk megvalósítani régi álmunkat, hogy testvér óvodai kapcsolatot létesíthessünk egy városi óvodával. Óvodánk fennállása óta még nem volt példa ilyen jellegű program sorozatra. Ezért mi is és az óvodásaink is nagy izgalommal készültünk az első találkozásra, amely egyben bemutatkozás és ismerkedés is volt.

Kedves dalokkal és ajándékokkal leptek meg bennünket. Egy fügefát is kaptunk, amelyet az óvoda kertünkbe ültettünk el. Úgy gondoljuk gyermekeink számára is remeklehetőség, hogy barátságok szövődjenek és tágabb környezetünk is megnyíljon előttünk. Bátran kijelenthetjük, hogy rohanó világunkban még nagyobb hangsúlyt kell helyezni arra, hogy újra felértékelődjenek az emberi kapcsolatok.

A délelőtt folyamán a meghívott vendégeink: Bogdán Péter a Somogy Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat Kabinet főnöke, Kecskésné Varga Eleonóra a DKKI Lakócsai Általános Iskolájának intézményvezetője, Esze Ernőné a KUD Drava Horvát Hagyományőrző Kulturális Egyesület vezetője, Óváriné Baranyai Éva a drávafoki Fekete Gyöngy Kulturális Egyesület vezetője és Balogh Curejova Lucia a Szülői Klub vezetője mondtak rövid köszöntőt.

Műemléki világnap – április 15.

A köszöntők után elsétáltunk a gyerekekkel a lakócsai tájházhoz, ahol megtekinthettük a „régmúltat”, megismerkedhettek a pécsi gyerekek is a mi kultúránkkal, hagyományainkkal, utána cigány és horvát dalokat táncokat tanultunk táncház keretében.

Megérkeztünk a tájházhoz ahol Esze Ernőné elmondta, hogy melyik szobát régen mire használták és megmutatta miben főztek abban a korban. A horvát népviseletet is alaposan elmagyarázta a gyerekeknek. Élvezettel hallgatták a gyerekek a tartalmas előadást és sok kérdés is elhangzott mind a felnőttek mind a gyerekek részéről.

Délután a szentborbási Vízmesterházhoz mentünk ki, ahol ismerkedési játékokat játszottunk, majd csapatokat alakítva („kruska”, „jabuka”, „sljiva”) különböző tevékenységekben vehettek részt a gyerekek. Kézműves foglalkozás keretében Budai Kinga kézműves vezetésével természetes anyagokból lovacskát, úszó hattyút készítettek. Ezen a foglalkozáson a szülők is aktívan részt vettek.

Voltak labdajátékok is.  A legérdekesebb az volt a gyerekek számára, amikor bogár lesre indultak a Dráva melletti erdőben ahol a Vuk meséből ismert róka kotorékot saját szemükkel is megtekinthették. Sok érdekes bogarat is találtak és bogárleső nagyítóval alaposan szemügyre vették. Tapasztalatokat szereztek hogyan kell viselkedni a természetben és hogy milyen sokféle állat él az erdőben, amit nem is gondoltak.

Föld világnapja – április 22.

Látogatás a Testvér óvodánkba Pécsre

Nagy izgalommal töltötte el gyermekeinket a várakozás, hogy Pécsre érkezzünk a testvér óvodánkba. Fennállásunk óta még nem volt példa arra, hogy testvér óvodánk legyen, így számunkra is izgalmasnak ígérkezett ez a kirándulás. A Föld világnapja alkalmából mentünk el megnézni hol is töltik mindennapjaikat kis barátaink. Az Erdei óvodában megismerték vendégeink a Lelovics kert ritka és nagyon idős növényeit, a Békás tavat és a forrást, melynek vizét még ma is sokan fogyasztják.

A délelőtti program a Hétpróba nevet kapta. Minden kisgyermeknek hét próbát kellett tenni, amiért egy-egy nyomdát kapott. Volt lovaglás, kardozás, célbadobás, stb.

 

Miután mindenki teljesítette a próbákat megajándékozták a gyerekeket egy bátorság jelvénnyel, amit saját kezűleg készítettek az óvónénik. A gyerekek nagyon büszkék voltak a teljesítményeikre, hogy sikeresen hajtották végre a feladatokat. Jókedvűen vidáman telt el a délelőtt és sok kisgyermek összebarátkozott a testvéróvodásokkal. Észrevehető volt, hogy találkozásaink nem voltak hiába valók egyre több barátság szövődött. Mi felnőttek is sokat tanultunk egymástól látogatásaink során megoszthattuk tapasztalatainkat, amelyeket hasznosítani tudunk a további munkánk során.

Ebéd után csapatokat alakítva természetjárásra indultunk a Mecsekbe, ahol medvehagymát is szedhettünk. Vidám dalokat énekelgetve haladtunk a kijelölt ösvényen. Az óvónénik elmondták a gyerekeknek milyen jellegzetes növényeket találhatunk és figyelhetünk meg.

Megmértük hány öl a legöregebb tölgyfa és megfigyeltük a fákon ugrándozó mókusokat is.  A békás tónál visszhang játékot játszottunk és a  pécsi gyerekek bizalom játékra vitték a mi óvodásainkat.

A Csertetői forráshoz is elmentünk és megbeszéltük mi is az a forrás és hogy honnan is jön a víz. A gyerekeink nagyon élvezték mert még sosem láttak ilyet. Örömmel és érdeklődéssel hallgatták  a történetét a forrásnak, hogy hogyan jöhet a víz a hegy belsejéből.

A kirándulásunk során medvehagymát is szedtünk, amelyet uzsonnára is fogyaszthattunk a szendvicsünkhöz. A hosszú séta során mindenki jól megéhezett így jólesett az uzsonna.

Sajnos gyorsan eltelt a nap és kis csapatunknak búcsút kellett venni . Négy óra után indultunk haza élményekkel gazdagon. A gyerekek a buszon nagy élvezettel osztották meg egymás közt a látottakat és a tapasztalataikat. Rövid idő után csend borult a buszra, mert a fáradtságtól álomba szenderült a gyereksereg.

A gyerekek által gyűjtött medvehagymából hoztunk haza is, és uzsonnára szívesen ették meg a gyerekek a kezük által szedett finomságot.

Föld világnapja – április 28.

Óvodai kertépítés a Noé Bárkája Alapítvány szakembereivel

A Föld világnapja alkalmából két projektet is megvalósítottunk óvodánkban. Vendégeket hívtunk, hogy ismertessék meg a gyermekekkel az ökokertészet titkait. Viki néni szemléletesen mutatta be, hogy régen, amikor még nem voltak vegyszerek a gazdák hogyan védekeztek a kártevők ellen és hogyan lehet megvédeni azokat a hasznos állatokat, amelyek elpusztítják a kertünkre ártalmas kártevőket. (pl. katicabogár nagy ellensége a levéltetveknek)

Bújóhelyet készítettünk a hasznos kis bogárkáknak cserepekből festéssel ragasztással, ásással. Gyermekeink nagyon élvezték ezt a jellegű kézműves foglalkozást. Közben beszélgettünk a bújó hely jelentőségéről.

Miután elkészültek a kis rejtekhelyek közösen nekiláttunk a kiskertünk megtervezéséhez mit ,hova és hogyan veteményezünk el. Viki néni elmondta miért fontos, hogy odafigyeljünk a növények veteményezésének a sorrendjére. A gyerekek érdeklődését felkeltette a babsátor, amiről elképzelésük sem volt, hogy milyen is. A munkálatokban a gyerekek is szívesen vettek részt.

 

Megbeszéltük mire lehet ezeket a növényeket használni, mi készülhet belőlük és egy-egy növényről, ha eszünkbe jutott dal, azt is elénekeltük.

Tartalmas, élményekben, és új ismeretekben gazdag délelőttöt töltöttünk el, amely nagyon hasznos volt nekünk felnőtteknek és gyermekeink részére is.

A bogár bújóhelyeket miután elkészült a kiskertünk kihelyeztük és figyelemmel kísérjük azóta is, hogy milyen bogarak bújnak meg alatta.

 

Madarak és fák napja – május 12.

Kirándulás a Pécsi Állatkertbe

2010. május 12-én állatkertbe kirándultunk a testvér óvodásokkal közösen. Az idő az elindulásunk órájában igencsak szomorkás volt, de ez kíváncsiságunkat, lelkesedésünket nem befolyásolta. Mire odaértünk a nap is kisütött. Az állatkert előtti parkban tízóraiztunk, utána bementünk az állatkertbe. A Zöldekért Alapítvány tagjai vártak már bennünket, hogy végigvezessenek az állatkerten. Elmondták az állatokról a legfontosabb tudnivalókat. A gyerekeknek már az elején nagyon elnyerte a tetszését a sok majom, ami rögtön a bejáratnál fogadott minket. Ezek a kedves ugrándozó álatok még produkálták is magukat a nézőknek.

A közös állatkerti kiránduláson lehetőségük volt a gyerekeknek megismerkedni az ott élő állatokkal. Még a rossz idő sem rontotta el a kedvünket!

 

Sok vadállatot (oroszlán, strucc, farkas, bölény, szurikáta stb.) és nálunk is honos vadonélő állatot (róka, szarvas, őz) láthattak a gyerekek. Nagyon tetszett Süti a víziló is, ahogyan játszott párjával a vízben. Az oroszlánok nagyon lusták voltak semmire nem reagáltak, pedig a gyerekek próbálkoztak felébreszteni őket. A pávák is mintha csak a mi fogadásunkra készülődtek volna széttárták tollaikat, így teljes pompájukban csodálhattuk meg őket.

A vezetőink elmondják (Zöldekért Alapítvány tagjai) a legfontosabb tudnivalókat az állatokról és a gyerekek érdeklődve hallgatják a színes előadást. Nem csak mi, de ők is kíváncsian szemlélték a történteket.

Az állatkerti sétánk végeztével ismét odakint a parkban uzsonnára hívtuk meg barátainkat. A közösen elfogyasztott finomságok után ismét búcsút vettünk egymástól és mindenki elindult hazafelé. Ezt a programunkat is sikeresen, élményekben gazdagon zártuk. Örömmel vettük észre hogy egyre több baráti kapcsolat alakult ki a két óvoda gyermekei között.

A kihívás napja és gyermeknap – 2010. május 25.

 Ismét elérkezett a találkozásunk napja. Május 25-én fogadtuk óvodánkban a Pécsi gyerekeket és pedagógus kollegáinkat. Közös gyermeknapot és a kihívás napját ünnepeltük meg közösen.

Igyekeztünk változatos programokat szervezni részükre, amelyben minden kisgyermek jól érezheti magát. Vendégünk volt Vékonyé Nagy Éva, aki képzőművész és természetes anyagokból karkötőt készített a gyerekekkel. Budai Kinga, a kismesterségek szakembere is részt vett a gyermekek kézműves foglalkozásain. Ő már szinte családtagnak számít óvodánkban, mert a játszóházak alkalmával is állandó vendégünk. Délelőtt folyamán kézműves foglalkozások és szabad játékok voltak. Tetszés szerint vehettek részt a gyerekek bármelyik tevékenységben.

Ebéd előtt csapatokat alkottunk állatnevekkel és minden kisgyermeknek jelvényeket osztottunk ki. Volt mókus, nyuszi, süni, csiga és lepke csapat. Minden csapatnak csatakiáltást kellett kitalálni a saját kis állatkájával kapcsolatosan. Majd elkészítették a délutáni versenyhez a menetlevelet. Buzgón és lelkesen készültek a délutánra. Ebéd után a vízmester házhoz mentünk ki, ahol a csapatokkal akadályversenyeken vettek részt a gyerekek. A lakócsai szülők voltak a segítségünkre a versenyek lebonyolításában. Mind a szülők, a gyerekek és a pedagógusok is vidáman, lelkesen és élvezettel vettek rész a versengésekben.  Volt lufifújás, kirakó, célba dobó, kincskereső verseny is. Az állomáshelyek a Dráva parti erdőben voltak, ahova folyamatosan érkeztek a gyerek és felnőtt csapatok. Lelkesen énekelve közelítették meg egyik állomást a másik után. Ötletes csatakiáltások születtek. Majd meguzsonnáztunk és útnak indultunk haza. Reméljük ez a program is elérte a célját és élményekben gazdagon tértek haza vendégeink is.

Hajókirándulás a Dráván Barcstól Drávatamási kikötőig – 2010. június 9.

Ezen a szép napos reggelen a gyerekek nagy örömmel érkeztek az óvodába, mert izgalommal töltötte el őket, hogy hajókirándulásra megyünk a Dráva folyón. Számunkra ez egy olyan program, amelyet a mi gyermekeink nem igen élhetnek meg, mivel sok a hátrányos helyzetű közöttük és így sajnos a szülők sem tehetik meg, hogy ilyen élményeket nyújthassanak csemetéiknek. Éppen ezért bennünket, óvónőket is nagy boldogsággal töltött el, hogy ilyen felejthetetlen élményben tudjuk kis neveltjeinket részesíteni és gazdagítani életüket, világnézetüket.

A testvéróvodásainkkal közösen egy busszal érkeztünk meg a barcsi kikötőbe, ahol hamar hajóra is szálltunk. A hajós kapitány bácsi bemutatkozott és elmondta, hogy először elmegyünk és megtekintjük a kavicsbányát, ahol hatalmas uszályokra rakják fel a drávai kavicsot, amit majd a későbbiekben építkezéseknél használnak fel.

A gyerekek nagy érdeklődéssel hallgatták az előadást. Különös élményt jelentett a gyerekeknek, amikor áthaladtunk a híd alatt, amely összeköti Magyarországot Horvátországgal. A kis barátaink számára furcsa volt, hogy a folyó egyik felén még Magyarország van a másikon pedig egy karnyújtásnyira Horvátország. Sok okos kérdést is feltettek az utunk során. Távcsöveket is vittünk a kirándulásunkra, hogy a madarakat is, amelyek itt élnek meg tudjuk figyelni.

Az első kikötésünk a Csomoros szigeten volt ahol növény különlegességeket nézhettünk meg az idegen vezető irányításával. Sajnos a szigeten a rengeteg szúnyog miatt nehéz volt megmaradni pedig gondoskodtunk a szúnyogriasztóról, is de még is sok bosszúságot okoztak a szemtelen élősködők.  A szigeten valóban az érintetlen természetet figyelhettük meg.

A tanösvényen történő végig haladásunk után bevettük az irányt a Drávatamási, a Duna-Dráva Nemzeti Park egyik kikötője felé.

Utunk során az a szerencse ért bennünket, hogy közelről megfigyelhettük az egyik legkecsesebb madárfajt, a hattyúkat. Tízen voltak és amikor a hajó elhaladt mellettük felrepültek. Nagyon élvezték a gyerekek ezt a pillanatot.

Megérkeztünk a Drávatamási kikötőjébe, ahol a meredek feljárón felmásztunk a partra. Itt a gyerekekkel közösen versenyfutás volt és különböző szabályjátékokat játszottunk. Volt aki csak letelepedett a fűbe és szemlélte a tájat, és volt aki körjátékot kezdeményezett. Ebédig vidám hangulatban telt a délelőtt.

Az ebédet a Darányi iskolából szállították ki részünkre ahol a szabadban fogyaszthattuk el. Minden gyermek jó étvággyal evett. Ebéd után még egy rövid közös játékra jutott időnk, de hamarosan indult vissza a hajónk Barcsra.

Szinte észrevétlenül repült el az idő. Hajóra szálltunk és kicsit szomorúan indultunk vissza. A hajón viszont már vidám hangulatban telt az idő. Dalokat énekeltünk és ismét találkoztunk a tíz hattyúval, akiktől szintén búcsút vettünk.

Ezt a napot is sikeresen zártuk. Lakócsán elköszöntünk kollégáinktól és kisbarátainktól és ezzel megkezdődött a nyári szünetünk. Majd ősszel ismét találkozunk közös programunk keretében. A program sorozat csodálatos élményekhez jutatta a résztvevőket. Mindkét óvoda gyermekei új környezetet ismerhettek meg, jó ismeretségek szövődtek gyermekek és felnőttek között egyaránt.

Készülünk a folytatásra!!