Rádió C – Autonómia

Rádió C

2001-03-01 -
2011-06-01
Fejlesztés

 

Magyarország első roma rádiója 2001-ben kezdte meg működését a fővárosban és környékén fogható FM 88,8-as frekvencián. A Rádió C nemcsak Magyarország, hanem egész Közép-Európa első, teljesen önállóan működő cigány közösségi rádiójaként indult. Kezdettől napi 24 órában sugárzott műsorokat.

Az Autonómia a 90-es évek eleje óta dolgozott a rádión létrehozásán, Daróczi Ágnes és Lázár Guy csapatának törekvéseit támogatva. A kísérleti adás, egy nemzetközi program keretében 1997-ben a Szigeten szólalt meg, Horváth Margó újságíró hangján.

A Rádió C KHT, amelynek alapító tulajdonosi testülete az alapítványt képviselő Csongor Annából és az akkor már évtizedes múlttal rendelkező Tilos Rádióból érkező Németh Vovából és Kerényi Györgyből állt, 2001-ben nyerte el a frekvenciát.

Az adás Budapest határain túl csak az internet segítségével volt fogható ám – a felmérések szerint – így is napi 70 ezer hallgatója volt a zenei és kulturális műsorok mellett híreket, közéleti, érdekérvényesítő műsorokat is sugárzó rádiónak. A rádió adásait mintegy 40 fős csapat készítette. Irodája és stúdiója abban a nyolcadik kerületben kapott helyet, ahol a főváros cigányság zöme él.

Úgy próbált közösségi és közszolgálati lenni, hogy az állami és pályázati támogatást hirdetési bevételekből pótolja ki. Az eredetileg tervezett bevételstruktúra azonban nem bizonyult stabilnak, így 2003 tavaszán több hónapra is felfüggesztette műsorát. Végül kormányzati támogatással, a fővárosi és kerületi önkormányzatok segítségével illetve pályázati pénzből sikerült újjáéleszteni a rádiót. A legfontosabb támogatás a Magyar Rádiótól érkezett, amely műsorokat rendelt a Rádió C-től. A Fővárosi Közgyűlés pedig 2005 végén jelképes, egyforintos összegre szállította le a rádió Teleki téri stúdiójának bérleti díját. Ám az anyagi bizonytalanság fennmaradt, és később a Magyar Rádió is visszalépett.

2004 januárjában az első főszerkesztő és ügyvezető Kerényi Györgyöt, Daróczi Dávid, majd őt később a harmadik főszerkesztő Ignácz József követte. Az utolsó ügyvezető főszerkesztő Fátyol Tivadar volt, aki az utolsó pillanatig harcolt a rádió megtartásáért.

A Rádió C nemcsak rádió volt, hanem a romák, a legjelentősebb magyarországi kisebbség önazonosságának fontos formálója is. A rádió stabil működését viszonylag csekély, de kiszámítható segítséggel biztosítani lehetett volna, ám a mindenkori kormányzatok valójában politikailag nem volt érdekeltek egy független, öntudatos roma rádió létében. Így, annak ellenére, hogy a rádió stábját tucatnyi önkéntes is segítette és számos korábbi rádiós múlttal rendelkező munkatárs révén profi csapatot épített, a folyamatos finanszírozás nehézségek miatt végül a rádió 2011-ben megszűnt.

RádióC_próbaadás_Plakát RádióC_próbaadás_Plakát_2