Rút kiskacsa színjátszó kör – Autonómia

Rút kiskacsa színjátszó kör

-

Rút kiskacsa színjátszó kör

– Pécel

http://www.rukkszinhaz.hu./

2008 novemberében Pécel Város Cigány Kisebbségi Önkormányzata megálmodott egy programot, melynek keretében a város gyermekeit közelebb hozza a színjátszáshoz, a filmezéshez. Igen merész kezdeményezés volt, hiszen a városban még nem működött színjátszó kör, legfőképp nem gyerekszínjátszó. Eredményesen indult a program, az első évben 16 fős volt a színjátszó csoport, péntek délutánonként a Művelődési Házban tartottak foglalkozásokat. Számtalan városi rendezvényen vettek részt 2008-tól, valamint Budapesten is kaptak fellépési lehetőséget. Sikeresen működött a színjátszó kör, és 2009-ben további gyerekszínjátszó körök alakultak Pécelen (a Cigány Kisebbségi Önkormányzattól külön), mára már 5 ilyen csoport tevékenykedik a városban.  2011-től 9-10 iskolás tagja van a Rút kiskacsa csoportnak, eredményeik egyre jobbak. 2012. áprilisában, az országos színjátszó találkozón, bronzminősítést kaptak. Figyelemre méltó, hogy a színdarabok saját alkotások, a címek: Télapó van, volt és lesz; Félreértés; Tévére váltva; Hólegényke és a hét csibész, Eltévedt hívás. A gyerekek fiúk, lányok, kicsik és nagyok egyaránt nagy odaadással készülnek a megmérettetésekre. Ebből adódóan jött az ötlet, hogy, ha Pécelen ilyen „sikerrel” működnek, példamutatással lehettek, lehetnénk a környékbeli településeken is. Céljuk, hogy megmutassák magunkat, tovább működtethessenek, fejlődhessenek, a másik elfogadásának szemléletét erősítsék, a csoportban projekt szemlélet alakuljon ki, színpadi produktumaikat terjesszék. Ennek egyik eredménye lehet, hogy máshol is kedvet kapnak gyerekek ilyen jellegű foglalkozáshoz, jobban elfogadják a másikat, a másságot, mindamellett, hogy a csoport tagjai kulturális elfoglaltságot választanak, választhatnak.

"A rút kiskacsa álma" projekt

A projekt a Fiatalok Lendületben Program által támogatott több állomásos turné, melynek  záró programja egy színjátszó találkozó.

A projekt célcsoportja az általános iskoláskorú gyerekek, és a velük foglalkozó –majdani – csoportvezetők. A csoport vezetője szerint reményeik szerint a bemutatóikkal elérhetnek több cigány származású gyereket is. A tervezési, előkészületi szakaszban felkeresik a cigányság vezetőit, az általános iskolák igazgatóit, polgármestereket, alpolgármestereket, oktatási, kulturális bizottságokat.

Összeállítottak egy 30-40 perces előadást, mely kötetlen szórakozást nyújt a közönség számára. A projektjük célja, hogy a környező településekben élőket arra ösztönözzék, hogy helyi szinten hozzanak létre színjátszó és/ vagy művészeti csoportokat, ahová fiatalok csatlakozhatnak. Ennek érdekében előadásokat tartanak (kisebb, rövidebb, néhány szereplős, humoros darabot adnak elő, melyek könnyen fogyaszthatóak, valamint elhitetik a nézőkkel, hogy ők is képesek lehetnek, ilyen előadás létrehozására). 7 Pécelhez közeli település lakosai, ifjúsága részére tervezik az előadásokat (az eddigi tapasztalataik azt bizonyították, hogy ilyen esetekben jó összetartó erő lehet a közös nevetés, közös dolgok iránti érdeklődés, mely egyféle befogadó készséget javít minden jelenlévő számára. Nézőként elfogadják, hogy a színpadon szereplőkre oda kell figyelni) majd egy kötetlen beszélgetés során elmondják, hogy mi hogyan működünk, mennyire egyszerű, és szerethető dolog a színpad. Közben játékos foglalkozásokat tartanak, ahol a nézők kedvet kaphatnak a folytatásra. Az érdeklődők kezét nem engedik el. Próbálnak arra törekedni, hogy folyamatos kapcsolat alakulhasson ki a színjátszó kör és az érdeklődők között. Újra elmennek (legalább még egyszer, maximum még kétszer) az adott településekre, segíteni az elinduló csoportokat. Készíttettek egy saját weblapot is, ahol a projektről, színjátszásról, alakulásról, játékos foglakozásokról, saját műsorok készítéséről, lehetőségekről, tudnivalókról, az ott készített videó felvételről bármikor tájékozódhatnak.

A projekt másik fontos pillére a záró rendezvény, amely egy színjátszó találkozó a több mint egy éves projekt zárásaként 2013. szeptemberében. A rendezvényre meghívják azokat a színjátszó köröket, akik a projekt eredményeként megalakultak, készültek hónapokon keresztül, és működésük gyümölcsét saját maguk ízlelgetik meg.

A kisebb színjátszó versenynek is tekinthető program főbb témái, témakörei:

A) A sok"színű" Európai Unió polgára                      

B) El tudok fogadni "más"-t is            

C) Én is alakulóban vagyok…                                 

D) Feltenni, vagy letenni az asztalra…

A Kiegészítő Támogatás Program 200.000 Ft adománnyal támogatta a csoportot, melyből fejmikrofonokat vásároltak a szereplők részére, ezáltal sokkal élvezhetőbbé váltak az előadások. Ezenkívül, két alkalommal áthidaló kölcsönnel támogatja a Program a színjátszó kört. Az első összeggel, 290 790 Ft-al augusztusban támogatta a program a szervezetet, mivel az első támogatási összeg utólag érkezik meg a Mobilitás Alapítványtól. Az előkészítő munkálatokat, nyári csapatépítő tréninget és a próbákat már a nyár folyamán el kellet kezdenie a csoportnak a sikeres befejezés érdekében. Az első hitelösszeget a szervezet már visszautalta az Autonómia Alapítványnak. Az áthidaló kölcsön második összegét a program befejezése előtt, 2013 augusztusában utalja a szervezetnek a program, mivel az utolsó összeg előfinanszírozás igényel, az összeg: 386 910 Ft.