Monoriak a KuglerArtban – Autonómia

Monoriak a KuglerArtban

-

A Monori Roma Nemzetiségi Önkormányzat Közösségi Varrodájának legutóbbi kirándulásán a KuglerArt kortárs roma művészeti galériában jártunk. A Bazilika melletti, Szent István téri patinás épületben kulturális kincseink redukciójával töltekezhettünk.

A kiállítást bejárva Janovits Györgyné (Oláh Gyöngyi), más néven Bella, a mester varrónőnk egyszer csak azt rebegte magában, hogy ezek meg a Mara képei. Oláh Marára, az elismert cigány festőművésznőre gondolt, aki csak OMARA – ként írja alá képeit. Így ismered a munkásságát? – kérdeztem tőle. Nem, csak már messziről megismerem a Mara stílusát. – felelte, majd tovább viharzott, mert észrevett egy könyvet „A Nácik rémtettei” címmel. Kérdőn néztem a mögöttem álló csapatra és jött a válasz, hogy Ők édes testvérek a Marával, de ezzel nem szeret kérkedni. Még annál is kisebb a világ, mint eddig gondoltam…

A neves cigány írásoknak, festményeknek, grafikáknak, képzőművészeti tárgyaknak, ruháknak, filmeknek, albumoknak és hangulatoknak ad otthont ez a MINDENKI számára kedvesnek lenni tudó tárlat.

 

[view:galeria=block_1]

 

A lenyűgöző élmény után a méltán elismert Romani Design műtermében, majd varró üzemében találtuk magunkat. Kezdő varrodaként nagyon felemelő érzés volt megtapasztalni azt a mérhetetlen kreativitást, munkaalázatot, profizmust, és azoknak a csupa lélek embereknek a kedvességét, akik közös, kemény munkával fantasztikus dizájnná emelték a tradicionális roma népviseletet.

A találkozásunkkal úgy tűnik, kezd elindulni egy folyamat, melynek a végén ott a lehetősége annak, hogy a maroknyi kis csapatunk együtt dolgozhasson az exkluzív Romani Design csapatával.

Külön köszönet Lukács Györgynek, az Autonómia Alapítvány munkatársának, aki kapcsolatrendszerével lehetővé tette a látogatásokat.

Oláh Zsolt, Monori Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnök