ELTÁV – Megnyílik a „Bánya”

2016-02-01 -
Fejlesztés Képzés

 

A Katona József Színház és az Autonómia Alapítvány mobil színházi projektje Szúcs-bányatelepen és Budapesten, színházi alkotókkal és civilekkel, nézőkkel közösen, a társadalmi felelősségvállalás jegyében.

Mit keres Magyarország egyik vezető színháza, a „Katona”, egy főként romák lakta bányatelepen?

A Katona József Színház a színházi bemutatók mellett régóta végez színház-pedagógiai tevékenységet is fiatalok körében Budapesten. Most ezt a Heves megyei Szúcstól három kilométerre fekvő Bagólyukon a helyi, főleg cigány fiatalok körében fogja megvalósítani. Színház-pedagógiai foglalkozásokkal igyekeznek lebontani a bagólyuki telepen élők mentális és fizikai szegregációját – ebben segítjük őket mi, az Autonómia Alapítvány.

A módszer lényege a „színjátszó” cselekvésen keresztül megvalósuló tanulás. A csoportos játéktevékenységek során a résztvevők képzeletbeli világot építenek fel, majd ebbe a képzeletbeli világba szereplőként vonódnak be. A fiktív világon belül ugyanakkor valós problémákkal találkoznak, s ezek révén valós tudásra és tapasztalatra tesznek szert. A színház-pedagógia célja önálló döntésekre képes, saját döntéseiért felelősséget vállaló embereket nevelni a fiatalokból.

A bagólyukiak a Katona József Színház ifjúsági programjának résztvevőivel közösen vesznek részt a foglalkozásokon Szúcson és Budapesten. A foglalkozások és a bemutatók révén a szúcsi pedagógus, szociális és közösségi szakemberek is megismerik a módszert.

A program eredményeként a budapesti fiatalok látóköre bővül, és valós képet kapnak a szegregátumokban élő emberek helyzetéről. A helyi lakosok számára pedig lehetőség nyílik mind fizikailag, mind mentálisan elhagyni a telepi környezetet, találkozhatnak nem csak budapesti, hanem környező települések közösségeivel is, az ott tartott színházi bemutatók révén.

A színházi foglalkozások mellett a projekt része a telepen élő háztartások anyagi helyzetének konszolidálása innovatív módszereket alkalmazó adósságkezelő program segítségével.

A program támogatója a Stiftung “Erinnerung, Verantwortung und Zukunft”. A teljes költségvetés 42 960 euró, amiből a támogatás 29 960 euró. Az Autonómia Alapítvány a programban főpályázóként szerepel, és felelős a program szakmai és pénzügyi lebonyolításáért.

 

Színházi nevelési program a gyerekekkel

Első alkalom – a helyi gyerekek és a katonás fiatalok ismerkednek egymással

Pénzügyi fejlesztő foglalkozás a felnőttekkel

Az M1 Kosár című műsorában mutatták be a pénzügyi önsegélyező csoportot. A riport a műsor 5. percében kezdődik (>>>>kattintson a képre).

CAF csoport_Szúcs_KosárM1

Közösségi zenélés

PROJEKTNYITÓ RENDEZVÉNY – 2016.04.02.

ÚJSÁGCIKKEK

Egyszer csak elfogynak az álmok

Ez a Katona válasza a cigánykérdésre

Több mint turmixgép

TÁMOGATÓ:

Munkatársak

Partnerek

  • Katona József Színház
  • Szúcs Községért Egyesület

Támogatók

  • Die Stiftung "Erinnerung, Verantwortung und Zukunft